Iedereen is wel bekend met Italiaanse pasta, lekker met een tomatensaus, roomsaus of carbonara. Maar pasta is dus eigenlijk helemaal niet perse Italiaans. In het kookboek 'Plenty more' van Yotam Ottolenghi kwam ik een heerlijk pasta gerecht tegen in Iraanse stijl.
Deze vegetarische pasta serveer je met een heerlijke puree van aubergine die je zijdezacht bakt in de oven. Je brengt het op smaak met onder andere munt, komijnzaad en saffraan. En dan voeg je er nog een heerlijke saus aan toe van crème fraîche, parmezaan en yoghurt. Het kost allemaal bij elkaar wat tijd, maar is helemaal niet moeilijk om te maken en wel echt megalekker! Deze Iraanse pasta wil je serveren bij een gezellig etentje!
Ingrediënten voor 4 à 5 personen
400 gr spaghetti of linguine
4 aubergines
90 gr parmezaan
200 gr crème fraîche
220 ml volle Griekse yoghurt
2 kleine rode uien
1 el komijnzaad (niet gemalen!)
3 à 4 tenen knoflook
1 limoen
1 tl zout
2 el olijfolie + extra om in te bakken
4 tl gedroogde munt
Paar takjes verse munt
0,5 tl saffraan
Zo maak je deze Iraanse pasta
- Verwarm de oven voor 230 graden voor de aubergines.
- Snij de aubergines rondom een paar keer in met een mes, niet te diep. Leg op een bakplaat met bakpapier en bak ze een uur in de voorverwarmde oven.
- Rasp ondertussen de parmezaan en doe samen met de crème fraîche en 100 ml water in een steelpan. Breng rustig aan de kook, roer alles goed door elkaar en zet dan even weg.
- Als de aubergines klaar zijn laat je ze afkoelen, zodat je ze gewoon kunt vasthouden. Snij ze dan over de lengte doormidden en schep het vruchtvlees in een vergiet. Laat een half uur uitlekken. De schil gebruik je verder niet.
- Snij ondertussen de rode uien, de knoflook en de verse munt fijn. Pers de limoen vast uit.
- Doe de saffraandraadjes in een bakje en voeg een halve eetlepel lauwwarm water toe. Doe de 2 el olijfolie in een ander bakje en voeg daar de gedroogde munt aan toe. Zet beide even weg tot gebruik.
- Verhit wat olijfolie in een ruime koekenpan en voeg de uien en het komijnzaad toe. Bak op middelhoog vuur. Voeg na 10 minuten de knoflook toe en bak nog 2 minuten. Roer dan de aubergine erdoor, breng op smaak met 1 tl zout, peper naar smaak en 2 eetlepels limoensap. Bak alles nog een paar minuten, zet het vuur dan laag zodat het warm blijft.
- Breng een pan water aan de kook en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet als het klaar is af en roer de muntolie erdoor.
- Zet tijdens het koken van de pasta de steelpan met het parmezaanmengsel op laag vuur en roer de yoghurt erdoor. Warm 5 minuten zachtjes op, blijf erbij en hou in de gaten dat het niet gaat schiften.
- Schep de pasta op borden, verdeel de aubergines erover en daarbovenop de parmezaansaus. Garneer met een beetje saffraanwater en -draadjes en met de verse munt. Serveer direct.
Eet smakelijk!
Combineer de Iraanse pasta met een van deze voorgerechten:
Reactie plaatsen
Reacties