Stoofperen met blauwe kaasijs

Gepubliceerd op 18 december 2021 om 07:02

Een toetje voor de echte masterchef, alhoewel het stiekem best makkelijk te maken is ;) Deze stoofpeertjes met blauwe kaasijs en gekarameliseerde walnoten zijn een perfecte afsluiting van jouw kerstdiner. Je kan alles een dag van te voren vast klaar maken, dus het is ook nog eens hartstikke handig.

De combinatie van blauwe kaas en peer is wel bekend, maar met dit toetje ga je nog een stap verder. Door stoofpeertjes te gebruiken en van de kaas ijs te maken zet je echt een bijzonder toetje op tafel. De gekarameliseerde walnoten maken het helemaal af.

Ingrediënten voor 4 personen

8 stoofperen
500 ml water
250 ml rode wijn
100 gr suiker
1 kaneelstokje
2 steranijs
Sap van een halve citroen
15 gr koude roomboter
IJs
3 eidooiers
265 ml volle melk
265 ml slagroom
Half vanillestokje
75 gr suiker
125 tot 150 gr gorgonzola dop
Gekarameliseerde walnoten
50 gr walnoten
50 gr suiker
1 el water

Wil je meer inspiratie voor jouw kerstdiner? Bekijk hier mijn 45 favoriete kerstrecepten >>

KokenKoken

Zo maak je deze stoofperen met blauwe kaasijs

  1. Je begint met het ijs. Snij daarvoor de blauwe kaas in blokjes.
  2. Doe je eidooiers in de keukenmachine met het suiker. Klop de eieren schuimig.
  3. Doe ondertussen de melk en slagroom in een pannetje, schraap het merg uit het vanillestokje en doe beide in de pan bij de melk en slagroom.
  4. Warm de melk op, maar laat niet koken. Neem ongeveer 125 ml van de warme melk en giet al kloppend bij de eieren en suiker. Blijf kloppen, zodat de eieren niet stollen.
  5. Giet daarna het eimengsel bij de rest van de melk in een pannetje. Warm al roerend verder op.
  6. Smelt geleidelijk de blokjes kaas erdoor. Proef tussendoor even of je de smaak van de kaas al sterk genoeg vind. Het is een beetje afhankelijk van de kaas, maar ook van jouw smaak, hoeveel kaas je erin wilt doen.
  7. Als je tevreden bent met de smaak giet je de ijsbasis in een kom. Dek af met een stuk huishoudfolie, leg deze direct op het mengsel, zodat er geen vel ontstaat. Laat volledig afkoelen.
  8. Giet daarna in een koude ijsmachine en draai er een romig ijs van in ongeveer 30 minuten (precieze tijd is afhankelijk van de ijsmachine). Bewaar in de vriezer tot gebruik.
  9. Terwijl het ijsmengsel afkoelt kan je starten met de stoofperen. Verwijder het klokhuis met een appelboor en schil de peren.
  10. Doe het water, de wijn, suiker, kaneelstokje, steranijs en citroensap in een ruime pan. Breng aan de kook en leg de peren erin. Laat ongeveer 55 tot 65 minuten stoven. Zet het vuur dan uit en laat de peertjes in het sap staan tot gebruik.
  11. Schep 4 el sap uit de pan en doe in een klein koekenpannetje of sauspannetje. Laat 10 tot 15 minuten inkoken, smelt er dan de 15 gram koude boter doorheen. Giet in een kommetje en laat afgedekt staan tot gebruik.
  12. Doe voor de gekarameliseerde walnnoten de suiker met de eetlepel water in een pan en laat op middelmatig vuur karameliseren. Roer er niet, want dan gaat het kristalliseren. Hoe langer je het laat karameliseren hoe lekkerder het wordt. De karamel wordt dan licht bitter, wat goed past bij de zoete peertjes en het ijs. Pas wel op dat het niet verbrand.
  13. Voeg de walnoten toe aan de karamel en zorg dat ze allemaal goed bedekt zijn met karamel. Giet dan in een ovenschaaltje met eens tuk bakpapier en laat afkoelen en uitharden.
  14. Leg de walnoten met het stuk bakpapier op het aanrecht en sla met een pan of deegroller tot kruimels.
  15. Haal het ijs een kwartiertje voor serveren vast uit de vriezer. Ik serveerde de peertjes op kamertemperatuur, maar je kan zo ook nog even opwarmen.
  16. Snij de peertjes doormidden en leg 4 stukken peer op ieder bordje. Schep daar een bolletje ijs op. Roer de saus even goed door en giet over het ijs en de peertjes. Strooi er als laatste nog wat walnoten op.

Eet smakelijk!

Probeer ook eens deze desserts:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.