Ben jij een echte masterchef in eigen keuken en zet je graag een spectaculair menu op tafel deze kerst? Ga dan aan de slag met dit kertsmenu! Drie bijzondere gerechten, waarmee je jouw gasten verrast.
Het voorgerecht is tonijntartaar met venkel en dropsaus. Een bijzondere, maar vooral lekkere combinatie, die ik at in Sardinië. Daarna serveer je duiffilet met kastanje gnocchi, erwtjes en knapperige pastinaak. De duiffilets zijn klein, maar wel sterk van smaak. Je proeft duidelijk een wildsmaak, wat ik altijd goed bij kerst vind passen.
Ook het toetje is bijzonder, stoofpeertjes (hoe kerstig wil jet het hebben!?) geserveerd met blauwe kaasijs en gekarameliseerde walnoten. Echt een feestje op je bord en het smaakt heerlijk!
Ingrediënten voor 4 personen
Tonijntartaar met venkel en dropsaus
400 gr tonijnfilet
65 gr venkel
2,5 el olijfolie
1 el limoensap
Peper en zout naar smaak
Dropsaus
100 gr zoethoudertjes
1 el olijfolie
Peper naar smaak
Duiffilet met kastanje gnocchi
8 duiffilets (40 tot 50 gr per stuk, op kamertemperatuur)
150 gr gevogelte fond
150 gr rode wijn
2 takjes oregano
30 gr koude boter
1 pastinaak
Halve liter zonnebloemolie
Gnocchi
250 gr tamme kastanjes
225 gr aardappels
200 ml melk
165 gr bloem (eventueel semolina)
1 ei
1 grote rode ui
2 tenen knoflook
75 gr erwtjes
3 takjes oregano
50 gr boter
Stoofperen met blauwe kaasijs en gekarameliseerde walnoten
8 stoofperen
500 ml water
250 ml rode wijn
100 gr suiker
1 kaneelstokje
2 steranijs
Sap van een halve citroen
15 gr koude roomboter
IJs
3 eidooiers
265 ml volle melk
265 ml slagroom
Half vanillestokje
75 gr suiker
125 tot 150 gr gorgonzola dop
Gekarameliseerde walnoten
50 gr walnoten
50 gr suiker
1 el water
Zo maak je het masterchef kerstmenu
Hou er rekening mee dat je met dit menu flink lang bezig bent. Je kan het beste zorgen dat je alle onderdelen van het toetje een dag van te voren vast maakt. Ook de dropsaus kan je een dag van te voren al maken. Verder kan je zorgen dat alles gesneden is en de gnocchi vast klaar is om te gaan koken. Het vlees en de tonijn maak je echt pas als je gaat eten. Tussendoor sta je dus wel even in de keuken, maar dat is het echt waard, want jullie gaan heerlijk eten :)
Stoofperen met blauwe kaasijs
Als eerste maak je dus alle onderdelen van het toetje klaar. Dan hoef je alleen de borden nog op te maken en ben je zo klaar. De combinatie van blauwe kaas en peer is wel bekend, maar met dit toetje ga je nog een stap verder. Door stoofpeertjes te gebruiken en van de kaas ijs te maken zet je echt een bijzonder toetje op tafel. De gekarameliseerde walnoten maken het helemaal af.
Bekijk hier het recept voor de stoofperen met blauwe kaasijs>>
Duiffilet met kastanje gnocchi
Als tweede is het handig om het hoofdgerecht vast voor te bereiden. De kastanje gnocchi is flink wat werk, dus handig om vast klaar te hebben. De pastinaak chips serveer je er koud bij, dus ook die kan je vast maken. Snij ook alvast alle andere ingrediënten, zodat alles klaar staat.
Hier vind je het recept voor duiffilet met kastanje gnocchi >>
Tonijntartaar met venkel en dropsaus
Dan het voorgerecht, tonijntartaar met venkel en dropsaus. Een bijzondere combinatie, maar toch een gerecht dat vrij makkelijk te maken is. De venkel en tonijn hoef je namelijk alleen te snijden. Dus de dropsaus is eigenlijk het enige wat je echt moet koken. Dat kun je makkelijk een dag van te voren doen. Dan hoef je de saus alleen nog op te warmen en eventueel iets te verdunnen met een scheutje water.
Lees hier het recept voor de tonijntartaar met venkel en dropsaus >>
Reactie plaatsen
Reacties