Duiffilet met kastanje gnocchi

Gepubliceerd op 23 december 2021 om 07:01

Zet jij dit bijzondere gerecht op tafel tijdens de kerst? Duiffilet, kastanje gnocchi en knapperige pastinaak. Allemaal heerlijke smaken die goed bij elkaar en bij kerst passen. De duiffilets zijn klein, maar wel sterk van smaak. Je proeft duidelijk een wildsmaak, heerlijk! Je maakt er een lekkere saus bij van wijn, gevogeltefond en oregano. Ik maakte het bij het masterchef kerstmenu.

De gnocchi maak je half van kastanje puree en half van aardappelpuree. De kastanjes geven een beetje een zoete nootachtige smaak aan de gnocchi. Erg lekker met de knoflook en oreganoboter waar je ze in bakt. Om het af te maken frituur je pastinaak, zodat ze lekker knapperig worden.

Ingrediënten voor 4 personen

8 duiffilets (40 tot 50 gr per stuk, op kamertemperatuur)
150 ml gevogelte fond
150 ml rode wijn
2 takjes oregano
30 gr koude boter
1 pastinaak
Halve liter zonnebloemolie
Gnocchi
250 gr tamme kastanjes
225 gr aardappels
200 ml melk
165 gr bloem (eventueel semolina)
1 ei
1 grote rode ui
2 tenen knoflook
75 gr erwtjes
3 takjes oregano
50 gr boter

Wil je meer inspiratie voor jouw kerstdiner? Bekijk hier mijn 45 favoriete kerstrecepten >>

Zo maak je de duiffilet met kastanje gnocchi

  1. Kerf een kruis in de bovenkant van de kastanjes en kook ze 10 tot 15 minuten in een laagje water. Schil ondertussen de aardappels en kook deze in 15 tot 20 minuten gaar in gezouten water.
  2. Laat de kastanjes iets afkoelen, zodat je je handen niet brand, maar pel de kastanjes terwijl ze nog warm zijn. Als ze afkoelen lukt het niet meer. Zowel de buitenste schil als het binnenste vliesje moeten eraf, zodat je een blanke kastanje overhoudt.
  3. Kook de gepelde kastanjes nog 10 minuten zachtjes in de melk met een snuf zout, zodat ze goed zacht worden.
  4. Weeg de kastanjes en aardappels af zodat je van beide evenveel hebt. Dat zou ongeveer 200 gra van beide moeten zijn. Doe in een keukenmachine en maal fijn tot een gladde puree.
  5. Kneed de bloem of semolina door de puree, samen met het ei, tot je een mooi deeg hebt. Het deeg zal erg plakkerig zijn. Gebruik daarom flink wat bloem om je handen en werkblad te bestuiven. Leg het deeg in de bloem en verdeel in 8 stukken.
  6. Rol ieder stuk uit tot een langwerpig, dun rolletje. Snij die in stukjes. Bewaar de gnocchi in een afgesloten bak tot gebruik.
  7. Maak nu alvast de pastinaak chips. Schil de pastinaken en snij er over de lengte 8 dunne plakken van met een dunschiller of kaasschaaf.
  8. Verhit de zonnebloem olie en frituur de pastinaakplakken in ongeveer 2 minuten knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi direct met een beetje zout en peper.
  9. Snipper de ui, ris de blaadjes van oregano voor de gnocchi (die van de saus bij de duif hou je heel) en snij de knoflook fijn.
  10. Zet een ruime pan met water en een flinke snuf zout op het vuur en breng aan de kook. Kook de gnocchi, als ze boven komen drijven moeten ze nog een minuutje koken, dan zijn ze gaar. Doe in een kom en zet even apart tot gebruik.
  11. Bestrooi de duiffilet met peper en zout en wrijf goed in het vlees. Verwarm de oven voor op 80 graden.
  12. Verhit wat boter en olie in een koekenpan en bak de duiffilets ongeveer 2 minuten per kant. Wikkel dan in aluminiumfolie en leg nog 15 minuten in de oven.
  13. Voeg het gevogeltefond, de wijn en de oreganotakjes toe aan de pan van de duif en laat inkoken. Voeg als de duif klaar is de 15 gr koude boter toe en roer tot een saus. Breng op smaak met peper en zout.
  14. Verhit ondertussen de overige 50 gr boter in een ruime koekenpan en fruit daarin de ui en knoflook 2 minuten aan. Voeg de gnocchi toe en bak deze mooi bruin. Voeg ook de erwten toe en bak nog een paar minuten mee. Zet het vuur uit en roer de fijngesneden oregano erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
  15. Snij de duiffilet in dunne plakjes. Schep de gnocchi op 4 warme borden en schep er wat van de boter over waarin het gebakken is. Leg de plakjes duif erop en schep er wat rode wijn saus op en naast. Maak af met de pastinaakchips.

Eet smakelijk!

Serveer een van deze lekkere toetjes na de duiffilet met kastanje gnocchi:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.