Choco-bramendessert

Gepubliceerd op 8 oktober 2021 om 07:00

Geïnspireerd door het nieuwe seizoen van Masterchef ging ik een paar weken geleden aan de slag met dit lekkere toetje. Een heerlijke combi van bramen en chocola. Met verse bramen uit mijn moeders tuin en chocola van Tony's Chocolonely, kan het alleen maar lekker worden ;)

Het toetje bestaat uit 4 onderdelen, namelijk een chocoladekwarktaartje, bramengelei, een chocolade tuille en bramensorbet. Die bramengelei verstop je in het chocoladekwarktaartje, voor een leuke en lekkere verrassing ;)

Je hebt dus wel even wat tijd nodig om alles klaar te maken (Ik begon een dag van te voren). Maar dan zet je wel een heerlijk en spectaculair toetje op tafel.

Ingrediënten voor 6 toetjes

Chocoladekwarktaartjes
100 gr pure chocola
2 blaadjes gelatine
100 ml slagroom
165 gr volle kwark
20 gr witte basterdsuiker
Muffinbakvorm

Chocolade tuille
60 gr zachte boter
1 eiwit
60 gr poedersuiker
10 gr cacao
50 gr bloem
Snuf zout

Bramengelei
150 gr (diepvries)bramen
45 gr geleisuiker
1 citroen
Siliconen (bonbon) vormpjes van ca. 2,5 cm doorsnee

Bramensorbet
450 gr bramen
155 gr suiker
200 ml water
1 gelatineblaadje
Sap van een halve citroen
Paar blaadjes munt
IJsmachine

Extra nodig: 6 verse bramen

KokenKoken

Zo maak je dit choco-bramendessert

Bramengelei

Maak als eerste de bramengelei, die vries je in zodat je de kwarktaartjes ermee kunt vullen.

  1. Doe de bramen in een pannetje en laat ze ongeveer 30 minuten inkoken op laag vuur.
  2. Rasp ondertussen de schil van de citroen, snij doormidden en pers 1 helft uit (de andere helft kan je gebruiken voor de bramensorbet).
  3. Laat de bramen iets afkoelen en druk dan door een zeef, zodat je een gladde puree krijgt.
  4. Doe terug in de pan, samen met de citroenrasp, 1 el citroensap en de geleisuiker.
  5. Kook ongeveer 5 minuten en giet dan in de siliconenvormpjes (vul een paar extra vormpjes zodat je straks kan testen of ze al klaar zijn om te gebruiken).
  6. Laat afkoelen en zet in de vriezer als het op kamertemperatuur is.

Bramensorbet

Ondertussen kun je de bramensorbet maken. Sorbetijs is eigenlijk echt megamakkelijk om te maken. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig en je hoeft ook echt geen masterchef te zijn! Het smaakt heerlijk fris, fruitig en zoet.

De gelatine in het ijs zorgt ervoor dat smeuïger wordt en minder snel kristalliseert. Maar als je dat liever niet gebruikt, kan je het ook weglaten.

  1. Week de gelatine in een bakje koud water.
  2. Doe de bramen in een blender en maal tot een puree. Druk vervolgens door een fijne zeef om de pitjes eruit te halen. Doe de bramenpuree daarna terug in de blender.
  3. Verwarm de suiker en het water samen in een pannetje. Blijf roeren tot de suiker helemaal is opgelost. Roer dan het blaadje gelatine erdoor.
  4. Voeg het suikerwater samen met het citroensap toe aan de blender en pureer tot een gladde massa. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  5. Zet dan de ijsmachine aan en als deze koud is giet je het bramenmengsel erin, laat tot een mooi zacht ijs draaien in ongeveer 50 minuten.
  6. Schep het ijs in een afsluitbare bak, leg er een stukje huishoudfolie op en doe de deksel erop. Zet in de vriezer tot gebruik.

(Recept gaat verder onder de foto 👇)

Chocoladekwarktaartjes

Als de bramengelei goed stevig is en je ze makkelijk uit de vormpjes kunt halen is het tijd om de kwarktaartjes te maken.

  1. Leg de blaadjes gelatine in koud water om te weken.
  2. Klop 75 ml slagroom lobbig met de suiker en klop daarna de kwark erdoor.
  3. Smelt de chocolades au-bain-marie (boven een pan met heet water).
  4. Verwarm ondertussen de overige 25 ml slagroom op laag vuur en los de gelatineblaadjes er 1 voor 1 in op.
  5. Roer de gesmolten chocola door de kom kwark en roer dan het gelatinemengsel erdoor.
  6. Verdeel ongeveer 3 kwart van het chocolademengsel over 6 muffinvormpjes. (Ik gebruikte siliconen muffinvormpjes, maar het bleek nog best moeilijk om ze daar netjes uit te halen. Ik denk dat je beter een normale muffinvorm kunt gebruiken. Bedek die ruim met huishoudfolie, zodat er ook folie boven de vormpjes uitsteekt, om het er makkelijk uit te kunnen halen.)
  7. Druk de bramengeleiblokjes erin en schep de rest van het chocolademengsel erover.
  8. Zet in de koelkast en laat tenminste 5 uur opstijven.

Chocoladetuile

Als laatste bereid je de chocoladetuilles. Deze dunne koekjes voegen een lekkere crunch toe aan het toetje. Met dit recept maak je er meer dan 6, maar ze zijn ook lekker bij de thee :)

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Smelt de boter in een pannetje of zet 25 seconden in een afgedekt bakje in de magnetron op 750 watt.
  3. Zeef de poedersuiker in een kom en voeg het eiwit en een snuf zout toe. Klop het eiwit luchtig en zeef dan de bloem en het cacao erbij. Roer voorzichtig door elkaar.
  4. Roer als laatste de gesmolten boter door het beslag en doe dan in een spuitzak met een glad mondje van 9 mm.
  5. Spuit het beslag op een bakplaat met bakpapier in streepjes van ongeveer 12 cm lang.
  6. Bak de tuiles in ongeveer 15 minuten gaar in de oven.
  7. Leg ondertussen een ingevette deegroller klaar op het aanrecht. Vouw 6 koekjes over de deegroller zodra ze uit de oven komen. Dan zijn ze namelijk nog flexibel en kan je ze omvormen. Zodra ze afgekoeld zijn, zijn ze knapperig en niet meer te buigen, wees dus snel!
  8. Bewaar de koekjes luchtdicht tot gebruik.

Als je all onderdelen van het choco-bramendessert hebt gemaakt kan je bordjes opmaken. Haal de kwarktaartjes voorzichtig uit de vormpjes en leg op 6 (koude) bordjes. Leg de tuiles erop en maak af met een verse braam. Schep er een bolletje ijs op ieder bordje en garneer met wat munt.

Eet smakelijk!

TIP!

Probeer ook eens een van deze chocolade gerechtjes:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.