Dickens kerstmenu

KokenKoken

Vorige kerst kreeg ik van mijn moeder een heel leuk kookboekje met kerstrecepten uit de verhalen van Charles Dickens. Op basis daarvan maak je dit menu, met heerlijke traditionele Engelse kerstgerechten. De Engelse keuken staat dan misschien niet zo bekend om zijn gastronomische hoogstandjes zoals bv. de Franse keuken, deze gerechten zijn allemaal superlekker!

Je start met een salade met ingemaakte zalm, een lichte en frisse start van het menu. Dat is wel nodig, want het hoofd- en nagerecht zijn behoorlijk vullend. Als hoofdgerecht maak je namelijk een Leicestershire pork pie. Een heerlijke hartige taart die gevuld is met varkenskarbonade en speklapjes. Het deeg is lekker kruimelig en je proeft de roomboter erin terug. Je serveert er een traybake van wortel, pastinaak, appel en champignons bij. Het toetje zijn Engelse plum puddings, die in het boek 'A Christmas Carol' van Dickens voor het eerst Christmas puddings genoemd werden. Je maakt ze van gedroogd fruit, zoals rozijnen, krenten en cranberries. Om het etentje in stijl af te sluiten kun je de puddings bij het serveren flamberen met cognac of brandy. 

Ingrediënten voor  4 personen

Ingemaakte zalm salade
300 gr zalmfilet zonder vel
Halve knolraap
1 rode ui
250 ml witte wijn azijn
200 ml water
2 laurier
4 takjes peterselie
4 takjes dille of dragon
Ca. 15 peperkorrels
2 tl suiker
0,25 à 0,5 tl zout
Scheutje sojasaus
Salade
125 gr venkel
75 gr ijsbergsla
5 radijsjes
25 gr rucola
2 bosuitjes
5 gr peterselie
3 el extra vierge olijfolie
1 el mosterd
Peper en zout

Engelse pork pie met traybake
575 gr schouderkarbonade
75 gr speklapjes
3 salieblaadjes
1 tl verse tijm
2 ansjovisfilets
0,25 tl nootmuskaat
0,75 tl zout
0,75 tl witte peper
Bouillon gelei
350 ml vleesfond
150 ml water
Botten van de karbonades
2 appel klokhuizen
2,5 blaadjes gelatine
Deeg
150 gr roomboter
100 ml water
65 ml melk
430 gr bloem
0,75 tl zout
1 ei
Traybake
2 appels
2 rode uien
250 gr pastinaak
250 gr champignons
250 gr wortel
3 salie blaadjes (+ extra voor garnering)
3 takjes tijm
Peper en zout
Scheut olijfolie

Christmas pudding met cognac saus (6 stuks)
70 gr witte boterhammen
40 gr bloem
70 gr bruine basterdsuiker
70 gr krenten70 gr rozijnen
20 cranberries (gedroogde)
15 gr stemgember
25 gr gesuikerde citroenschil
Halve appel
0,25 tl speculaaskruiden
85 gr koude boter
75 gr losgeklopt ei (ca. 1,5 ei)
70 ml cognac of brandy
Saus
150 ml slagroom
2 eidooiers
2 el suiker
1 tot 2 el congac
Eventueel nog 100 ml cognac of brandy voor het flamberen

Aan de slag met dit Dickens kerstmenu

Voor dit menu begin je het liefst lekker op tijd, want de christmas pudding wordt lekkerder, hoe langer je hem van te voren maakt. De pork pies hebben ook een nachtje in de koelkast nodig en de zalm moet 2 uur pekelen. Maar het handige is dat je tijdens het diner bijna niks meer hoeft te doen. Het meeste warm je gewoon tijdens het eten op in de oven, alleen de saus voor het toetje maak je nog tijdens het etentje.

Christmas pudding

In Engeland wordt de christmas pudding vaak al een maand van te voren gemaakt, zodat de smaken er goed in kunnen trekken. Maar, wees gerust, 2 dagen van te voren is ook al genoeg, dan zijn ze ook heel lekker. Maak ze gewoon van te voren als je tijd hebt en zet in de koelkast tot het etentje. Voor je ze serveert warm je ze eerst weer op in de oven, dat kan je doen meteen nadat je het hoofdgerecht uit de oven haalt. Je maakt er met dit recept trouwens 6 in plaats van 4, dan kun je ze alvast testen. Of gebruik grotere vormpjes, in dat geval moeten ze wel wat langer in de oven.

Klik hier voor het recept  van Christmas pudding >>

Engelse pork pie met traybake

De pork pies maak je in ieder geval een dag van te voren. Bij het afkoelen krimpt het vlees een beetje, dat vul je op met een bouillon waar gelatine in gaat. Dat moet een nachtje opstijven. Je kan de pork pies zowel warm als koud serveren, wij vonden beiden erg lekker. Voor de traybake snij je gewoon de groenten en kruiden van te voren en dan bak je het terwijl jullie het voorgerecht eten. Als je warme pork pies wilt kun je die tegelijk in de oven zetten.

Bekijk hier hoe je Engelse pork pies maakt >>

Ingemaakte zalm salade

Als laatste ga je aan de slag met de ingemaakt zalm. Het belangrijkste is dat je goede, verse zalm gebruikt, aangezien je hem halfrauw serveert. Je laat de zalm 2 uur in een azijnmengsel staan, waardoor er lekkere smaken intrekken. Ondertussen kun je de groenten voor de salade vast snijden, maar meng pas met de dressing vlak voor jullie gaan eten

Hier lees je het recept voor ingemaakte zalm salade >>

Eet smakelijk!

Wil je meer inspiratie voor jouw kerstdiner? Bekijk hier mijn 45 favoriete kerstrecepten >>

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.