Deze pork pies zijn gebaseerd op de traditionele Leicestershire pork pies. Ze worden al eeuwen gemaakt in Engeland en worden genoemd in het boek 'Great expectations' van Dickens. Daarin steelt hoofdrolspeler Pip een pork pie voor het kerstdiner. Daarom horen deze pork pies bij het Dickens kerstmenu, maar volgens mij zijn ze eigenlijk altijd lekker.
De taartjes zijn gevuld met schouderkarbonade, spek en smaakmakers ansjovis, nootmuskaat en salie. Tijdens het afkoelen krimpt de vulling wat in, dat vul je op met een bouillon waar gelatine in zit. Dat laat je een nachtje opstijven in de koelkast. Je kan de pork pies koud, op kamertemperatuur of warm eten. We hebben het allemaal getest en het is allemaal lekker.
Eet je ze warm, dan zet je ze gewoon nog 20 minuten in de oven terwijl je de trabake voor erbij bakt. Die bestaat uit lekker aardse groenten, zoals pastinaak, wortel en champignons. Met daarbij stukken appel voor wat zoets en fris erbij.
Wil je meer inspiratie voor jouw kerstdiner? Bekijk hier mijn 45 favoriete kerstrecepten >>
Ingrediënten voor 4 personen
575 gr schouderkarbonade
75 gr speklapjes
3 salieblaadjes
1 tl verse tijm
2 ansjovisfilets
0,25 tl nootmuskaat
0,75 tl zout
0,75 tl witte peper
Bouillon gelei
350 ml vleesfond
150 ml water
Botten van de karbonades
2 appel klokhuizen
2,5 blaadjes gelatine
Deeg
150 gr roomboter
100 ml water
65 ml melk
430 gr bloem
0,75 tl zout
1 ei
Traybake
2 appels
2 rode uien
250 gr pastinaak
250 gr champignons
250 gr wortel
3 salie blaadjes (+ extra voor garnering)
3 takjes tijm
Peper en zout
Scheut olijfolie
Het recept voor Engelse pork pies met traybake
- Verwarm de oven voor 180 graden (boven/onderwarmte).
- Snij het bot uit de schouderkarbonades en hou apart. Snij de karbonades en de speklappen in kleine blokjes van maximaal 1 cm groot. Snij de salie, tijm en ansjovis heel fijn.
- Meng alles door elkaar in een kom en voeg ook de nootmuskaat, peper en zout toe. Dek even af tot gebruik.
- Doe nu voor het deeg het water, de melk en boter in een pannetje en warm op t0t de boter smelt, het moet niet koken.
- Zeef het bloem en zout in een kom, maak een kuiltje in het midden en giet daar de warme vloeistof in. Roer alles vanuit het midden door elkaar en kneed daarna tot een glad deeg.
- Neem een hoge, rechte bak of glas met een doorsnee van ongeveer 8 cm en vouw huishoudfolie over de onderkant. Bestrooi met bloem.
- Hou ca. 220 gr deeg apart. Verdeel de rest in 4 gelijke delen, rol uit tot een ronde lap van zon 10 cm doorsnee en leg op de onderkant van het glas. Vouw het deeg erom heen en maak er een bakje van, van zo'n 5 tot 6 cm hoog.
- Schuif voorzichtig van het glas af en leg op bakplaat met bakpapier, maak je geen zorgen als het een beetje inzakt. Als de vulling erin gaat vouw jet het deeg daar gewoon tegenaan.
- Herhaal dit nog 3 keer. Hou van het overige deeg 30 gram apart, verdeel de rest weer in vieren en rol uit tot 4 lapjes van ca. 10 cm doorsnee, maak een gat in het midden van een halve cm doorsnee.
- Verdeel de vleesvulling in vieren, druk stevig samen tot een bal en leg in de deegbakjes. Leg de losse deeglapjes erop en kneed de randen vast aan de deksel. Je kan er een mooi randje van vormen met je vingers, of bijvoorbeeld met een vork. Maar het mag er gewoon lekker rustiek uitzien.
- Rol de rest van het deeg uit en snij er figuurtjes uit, zoals sterretjes, hartjes of rondjes. Leg op de pork pies. Roer het ei los en bestrijk de pies ermee.
- Bak ze in de voorverwarmde oven in 80 minuten gaar, als ze te donker worden kun je er een stuk aluminiumfolie op leggen. Laat ze afkoelen tot kamertemperatuur.
- Tijdens het bakken maak je de bouillongelei, doe het fond, het water en de botten van de karbonades in een pannetje. Snij de klokhuizen uit 2 appels en doe ook in de pan. (de appels zelf gebruik je in de traybake).
- Breng het mengsel aan de kook en laat ongeveer 30 minuten inkoken.
- Week ondertussen de gelatineblaadjes in koud water.
- Giet de bouillon via een zeef in een kom of maatbeker. Roer de gelatine erdoor.
- Als de pies zijn afgekoeld kun je (een deel van) de bouillon met een trechter in het gat bovenin de pies gieten. Doe dit heel rustig en voorzichtig, zodat het niet overstroomt. Het kan zijn dat niet alles erin past, dat is niet erg.
- Dek de pork pies af en zet minimaal een nacht in de koelkast.
- Snij voor de traybake de wortels en pastinaak in repen. Snij de uien en champignons in parten. Schil de appels en snij ook in parten. Hak de tijm en salie fijn.
- Meng de wortels, appel en pastinaak met de helft van de kruiden, een scheutje olie en peper en zout. Meng de uien en champignons met de rest van de kruiden en ook een scheutje olie, peper en zout.
- Als jullie bijna gaan eten verwarm je de oven voor 175 graden (hetelucht). Leg het wortelmengsel op een bakplaat met bakpapier en bak 15 tot 20 minuten. Als je de pork pies warm wilt eten, zet je deze tegelijk in de oven. Dek ze af met aluminiumfolie, zodat het deeg niet te donker wordt.
- Schep na 15 tot 20 minuten de champignons en uien door de groenten en bak nog een kwartiertje.
- Als je bouillongelei over hebt kan je deze opwarmen in een pannetje met een klontje boter erbij.
- Serveer per persoon een pork pie en zet de groenten in een mooie schaal midden op tafel. Serveer de bouillon er los bij voor wie wil.
Eet smakelijk!
Serveer een van deze toetjes na de Engelse pork pie:
Reactie plaatsen
Reacties