Feestelijke lasagne

Gepubliceerd op 14 december 2023 om 06:45

Deze lasagne ziet er super uit voor het kerstdiner, mooi rood met een (soort) kerstboom in het midden. Maar nog feestelijker is de smaak van deze lasagne, want er zit heerlijk stoofvlees in. Niet zomaar een lasagne dus.

Hij is het lekkerste als je hem een dag van te voren maakt, dan worden de smaken nog lekkerder en de saus wat dikker en romiger. Maak het dus een dag van te voren klaar, inclusief bakken in de oven. Bak hem dan voor het kerstdiner nog eens 40 minuten op 200 graden, maar dek halverwege af met aluminiumfolie, zodat de bovenkant niet verbrand.

Ik maakte hem als onderdeel van het budget kerstmenu. Een heerlijk menu dat je met een klein budget op tafel zet.

Ingrediënten voor 6 personen

700 gr sukadelappen
10 gr bloem
30 gr verse Italiaanse kruiden (bv. tijm, rozemarijn en salie)
2 uien
1 blokje runderbouillon
Eventueel 150 ml rode wijn
400 gr tomatenblokjes (blikje)
1 stronk broccoli
200 gr geraspte kaas
30 gr boter
30 gr bloem
300 ml melk
1 bol mozzarella
4 tomaten

Wil je meer inspiratie voor jouw kerstdiner? Bekijk hier mijn 45 favoriete kerstrecepten >>

KokenKoken

Zo maak je deze feestelijke lasagne

  1. Snij de sukadelappen in blokjes en bestrooi met de bloem en peper en zout.
  2. Verhit flink wat boter en olijfolie in een braadpan en bak het vlees (eventueel in delen) aan op hoog vuur. Schep het vlees het vlees dan met een schuimspaan uit de pan en zet even apart.
  3. Snij de uien grof, zet het vuur lager en fruit de uien een paar minuten aan. Neem ondertussen de helft van de kruiden en bindt de takjes met een stukje keukentouw aan elkaar.
  4. Doe het vlees weer in de pan, voeg de samengebonden kruiden toe en verkruimel het bouillonblokje erboven. Voeg 350 ml water en 150 ml wijn toe, of alleen 500 ml water als je liever geen wijn gebruikt. en roer ook het blikje tomatenblokjes erdoor.
  5. Roer alles goed door elkaar en laat het vlees tenminste 3 uur stoven op laag vuur. Roer af en toe door elkaar en check regelmatig of het niet droog kookt. Voeg in dat geval nog water of wijn toe.
  6. Als het vlees goed gaar en lekker zacht is zet je het vuur uit en haal je de kruiden uit de pan.
  7. Verwarm de oven voor op 200 graden en ga aan de slag met de bechamelsaus:
  8. Smelt de boer in een sauspannetje en voeg de bloem toe. Roer goed door en bak 2 à 3 minuten, zodat de bloem lichtbruin kleurt en lekker begint te ruiken.
  9. Giet dan beetje bij de melk erbij en roer steeds na iedere scheut goed door, totdat alle melk is opgenomen. Als je een mooie gladde saus hebt zet je het vuur uit en breng je het op smaak met peper en zout.
  10. Snij de tomaten en mozzarella nog in dunne plakken en zet 65 gr van de geraspte kaas apart.
  11. Je kunt nu beginnen met het opbouwen van de lasagne. Begin met een laag stoofvlees, dan een beetje kaas, vervolgens de lasagnebladen en een klein beetje bechamelsaus (zorg dat je ongeveer de helft overhoud voor bovenop. Herhaal 1 of 2 keer. Eindig met een beetje stoofvlees, daarop de helft bechamelsaus, dan de mozzarella en als laatste de tomaten.
  12. Bak 30 minuten in de oven. Snij ondertussen de rest van verse kruiden fijn en roer door de apart gehouden kaas.
  13. Haal na 30 minuten de lasagne uit de oven en strooi de kaas en kruiden er overheen in de vorm van een kerstboom. Ik had daarvoor uit een A4-tje de vorm van kerstboom uitgeknipt, dan kun je de kaas makkelijk op de juiste plek strooien.
  14. Bak nog 10 tot 15 minuten in de oven op 200 graden tot de kaas mooi gesmolten is.
  15. Je kan de lasagne nu direct serveren. Of laat afkoelen en zet een nacht in de koelkast. Bak de volgende dag nog 40 minuten op 200 graden en dek de laatste 20 minuten af met aluminiumfolie.

Eet smakelijk!

Combineer met een van deze lekkere kerst toetjes:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.