Wat te doen als je nog stoofperen over hebt? Ik raad je aan om deze crumble ermee te maken. Was echt zo lekker! Lekker zoete peertjes met een crunchy crumble van havermout. Het zou genoeg moeten zijn met z'n zessen, maar wij (vr)aten de hele schaal leeg met zn vieren...
Ik maakte deze stoofpeertjes met rum. Een heerlijke combinatie en weer eens wat anders dan met wijn of port. Maar je kunt ook kant en klare of overgebleven traditioneel bereidde stoofperen gebruiken. Dan hoef je alleen de crumble nog te maken en ben je binnen half uur klaar met dit lekkere kerstdessert.
Ingrediënten voor 6 personen
Stoofpeertjes
8 grote stoofperen (ca 1 kilo)
150 ml rum
1 tl kaneel
65 gr rietsuiker
1 el maizena
Crumble
80 gr bloem
80 gr havermout
80 gr boter
80 gr rietsuiker
Snuf zout
Voor erbij
200 ml slagroom
Paar takjes munt
Wil je meer inspiratie voor jouw kerstdiner? Bekijk hier mijn 45 favoriete kerstrecepten >>
Aan de slag:
- Snij de peren in vieren, verwijder de klokhuizen, schil ze en snij ieder kwart in drieën.
- Doe in een pan en voeg de rum, kaneel en suiker toe.
- Voeg dan voldoende water toe zodat alle peertjes net onder water staan.
- Breng aan de kook en laat ongeveer 2 uur zachtjes stoven. Heb je weinig tijd, zet dan het vuur hoger en laat de peertjes 3 kwartier koken. Dan zijn ze ook gaar, maar ze krijgen wel minder smaak.
- Roer ondertussen de bloem, havermout, het rietsuiker en zout door elkaar.
- Snij de koude boter in blokjes en wrijf door het havermoutmengsel tot een kruimelig deeg. Zet in de koelkast tot gebruik.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Maak een papje van de maizena door deze te mengen met wat koud water en roer door de kokende peertjes heen om het vocht te binden.
- Schep de peertjes in een ovenschaal en schep de crumble erbovenop.
- Bak de crumble 15 tot 20 minuten in de oven.
- De zoete peertjes combineren goed met wat frisse munt en een flinke dot slagroom. Klop de slagroom met niet al teveel suiker stijf, de peertjes zijn zoet genoeg.
Eet smakelijk!
Probeer ook eens deze lekkere toetjes: