Christmas pudding

Gepubliceerd op 19 december 2023 om 06:47

Sluit je kerstdiner dit jaar af met een traditionele Engelse plum pudding. Sinds de uitgave van Dickens verhaal  'A Christmas Carol' wordt het een Christmas pudding genoemd. Ik maakte het dan ook als onderdeel van het Dickens kerstmenu, met 3 lekkere traditionele Engelse kerstgerechten.

Een Christmas pudding maak je met gedroogd fruit, zoals rozijnen, cranberries en krenten. Een belangrijke smaakmaker is daarnaast Brandy of Cognac en die blijf je proeven, ook na het bakken van de puddings. Hou er dus rekening mee dat dit toetje niet voor iedereen geschikt is. Je serveert er ook nog een saus met cognac of brandy bij en voor een beetje spektakel overgiet je de puddings bij het serveren met brandende cognac of brandy.

In Engeland worden de Christmas puddings vaak al een maand van te voren gemaakt, zodat de smaken zich nog een tijdje goed kunnen ontwikkelen. We hebben het getest en de smaken worden inderdaad sterker, maar als je ze pas 2 dagen van te voren maakt zijn ze ook gewoon heel lekker. Of de Engelsen het hiermee eens weet ik niet, maar zolang die niet mee eten zou ik me daar niet druk om maken ;).

Ik gebruikte siliconen muffinvormpjes met een inhoud van 100 ml. Maar je kan ook gewone muffinvormpjes gebruiken, of één grote christmas pudding maken. Die moet wel wat langer bakken, zo'n anderhalf tot twee uur.

Wil je meer inspiratie voor jouw kerstdiner? Bekijk hier mijn 45 favoriete kerstrecepten >>

Ingrediënten voor 6 puddings

70 gr witte boterhammen
40 gr bloem
70 gr bruine basterdsuiker
70 gr krenten70 gr rozijnen
20 cranberries (gedroogde)
15 gr stemgember
25 gr gesuikerde citroenschil
Halve appel
0,25 tl speculaaskruiden
85 gr koude boter
75 gr losgeklopt ei (ca. 1,5 ei)
70 ml cognac of brandy
Saus
150 ml slagroom
2 eidooiers
2 el suiker
1 tot 2 el congac
Eventueel nog 100 ml cognac of brandy voor het flamberen

Zo maak je Christmas pudding

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden (boven/onderwarmte).
  2. Snij de korsten van eht brood, je moet zo'n 40 tot 45 gram overhouden (de korstjes heb je niet nodig, maar gebruik ze bv. om paneermeel te maken). Snij het brood in hele kleine blokjes.
  3. Hak de rozijnen, krenten, cranberry's en stemgember fijn.
  4. Schil de appel, verwijder het klokhuis en rasp met een grove rasp. Je hebt 55 tot 60 gr geraspte appel nodig.
  5. Doe de bloem en zout in een kom, roer door elkaar en voeg dan het brood, de suiker en speculaaskruiden toe. Roer weer door.
  6. Roer dan het gedroogde fruit, de stemgember, geraspte appel en gesuikerde citroenschil erdoor.
  7. Haal de boter uit de koelkast en rasp met een grove rasp. Roer door het puddingmengsel en prak het er goed doorheen.
  8. Klop de eieren los met de cognac of brandy en meng ook door het mengsel.
  9. Vet zes vormpjes in met boter en verdeel het pudding mengsel erin, zorg dat ze niet helemaal tot aan de rand gevuld zijn en druk het goed aan. Knip vierkantjes uit een stuk bakpapier en leg ze op de puddings.
  10. Je vormpjes moeten in water gebakken worden, zorg dat ze in een bakvorm staan en vul die met water tot ongeveer de helft. Wees voorzichtig als je losse siliconen vormpjes gebruikt, zodat ze niet omvallen.
  11. Zet in de voorverwarmde oven en bak een uur. Laat afkoelen en bewaar daarna afgedekt in de koelkast tot jullie ze gaan eten. Dat kan dus 2 dagen tot een maand later zijn.
  12. Verwarm de oven weer op 180 graden en zet de vormpjes weer tot halverwege in het water.
  13. Bak ze nog 30 tot 40 minuten, zodat ze lekker warm zijn.
  14. Maak ondertussen de saus, roer de eidooiers los met het suiker.
  15. Doe de slagroom in een pannetje en klop het eidooier mengsel erdoor. Warm het heel rustig op en blijf ondertussen rustig roeren met een garde. Na een tijdje (5 tot 10 minuten) zal de saus indikken, het moet ongeveer de dikte van magere yoghurt hebben. Roer dan naar smaak de cognac of brandy erdoor.
  16. Schenk de saus in een kannetje.
  17. Verwarm eventueel de extra cognac of brandy voor het flamberen. Zet de christmas puddings op bordjes (met een randja,zodat de drank er niet afloopt) midden op tafel.
  18. Schep of giet de warme drank in een soeplepel, steek aan met behulp van een lange aansteker en giet over de christmas puddings heen.
  19. Serveer daarna met een flinke scheut saus erbij.

Eet smakelijk!

KokenKoken

Nog een lekkere suggestie voor een lekker kerstmenu, met deze Christmas puddings als toetje:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.