Witlof cappuccino met blauwe kaas

Sinds eind november heb ik een abonnement op Cheflix, superleuk om nieuwe recepten en kooktechnieken te leren van echte chefs! Het eerste recept dat ik maakte via Cheflix was deze witlof cappuccino met blauwe kaas van chef Jacob Jan Boersma. Een heerlijke soep met witlof, ham en blauwe kaas. Je schept er een laagje lobbig geklopte slagroom op, vandaar dus ook de naam witlof cappuccino.

Ik heb hem inmiddels een paar keer gemaakt, op de foto zie je de eerste versie. Maar ik veranderde het later iets door er geen hazelnoten maar wat extra hamblokjes op te strooien. Hazelnoten kan dus ook en hou je niet van blauwe kaas? Gebruik dan gewoon een andere kaas, bijvoorbeeld geitenkaas of feta.

Hieronder mijn versie van het recept voor witlof cappuccino. Handig van deze soep is dat je hem van te voren alvast kan maken, zodat je het alleen nog op hoeft te warmen als je gasten er zijn.

Ingrediënten voor 6 personen

1 kilo witlof
1 ui
1 teentje knoflook
150 gr hamblokjes
Vers geraspte nootmuskaat
75 gr gezouten roomboter
150 gr kookroom
1 blokje groente- of kippenbouillon
150 ml slagroom
200 gr roquefort of Danish blue

KokenKoken
  1. Snij de witlof in stukken, maar zonder de kern. Doe in een zeef en spoel af met koud water. Laat uitlekken tot gebruik.
  2. Snipper de ui en pers de knoflook uit.
  3. Verhit een scheut olie in een ruime soeppan en bak op middelmatig vuur de ui glazig met wat zout erbij. Voeg dan de knoflook, nootmuskaat en wat versgemalen peper toe.
  4. Snij de hamblokjes nog iets kleiner en voeg ongeveer 100 gram toe aan de pan en roer er goed doorheen.
  5. Voeg de roomboter toe en laat smelten. Bak dan de witlof een paar minuten mee.
  6. Verkruimel het bouillonblokje erboven en giet er 450 ml water en de kookroom bij. Kook de witlof in ongeveer 15 minuten gaar. Tip van de chef: kook het niet te lang, want alles wat te lang kookt wordt minder lekker.
  7. Klop ondertussen de slagroom lobbig, tot yoghurtdikte.
  8. Pureer de soep nu fijn met een staafmixer of in een blender. Je kan het eventueel daarna nog door een zeef gieten om er echt een gladde soep van te maken. Ik heb dat niet gedaan, want ik vind een beetje bite in de soep wel lekker.
  9. Giet de soep in kommen en schep de slagroom erop. Bestrooi met de rest van de hamblokjes en verkruimel de blauwe kaas erop.

Eet smakelijk!


Serveer een van deze hoofdgerechten na de witlof cappuccino:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.