Deze Finse platbroodjes worden gemaakt van aardappel. Daardoor blijven ze een beetje smeuïg van binnen. Doordat ze op hoge temperatuur gebakken worden is de buitenkant wel lekker knapperig. Ik serveerde de broodjes met een homemade kruidenboter en een boter met gerookt zout. Beiden erg lekker bij dit brood!
Ingrediënten voor 6 broodjes
450 gr aardappels
45 gr boter
90 ml melk
120 gr bloem
120 gr roggemeel
1,5 tl bakpoeder
1,5 ei
3/4 à 1 tl zout
2 tl suiker
Zo maak je de Perunarieska
- Verwarm de oven voor op 225 graden.
- Schil de aardappels en kook in water met zout in 20 minuten gaar en zacht.
- Stamp tot een puree en roer er de boter en melk door zodat het goed smeuïg wordt. Zorg dat er (bijna) geen klontjes meer inzitten. Laat even afkoelen.
- Roer de bloem, het roggemeel en het bakpoeder vast door elkaar.
- Als de puree is afgekoeld roer je het ei erdoor en vervolgens het zout en de suiker.
- Voeg als laatste het bloemmengsel toe en roer tot een deeg. Als het te stevig is kun je je handen gebruiken, maar je moet het niet echt kneden.
- Verdeel het deeg in 6 gelijke delen en bestuif je werkblad met bloem. Maak van ieder stuk deeg een ronde, platte lap van ongeveer een centimeter dik.
- Leg alle platbroden op een bakplaat met bakpapier en bak 20 minuten op 225 graden. Zet dan de oven op 250 en bak nog 5 minuten voor een extra knapperig korstje.
- Serveer de broodjes met kruidenboter of een andere lekkere dip.
Eet smakelijk!
Aanrader: Ik maakte deze platbroodjes als onderdeel van het Finse menu, met kaalilaatikko als hoofdgerecht en Runeberg cakejes als toetjes
Probeer ook eens deze broodrecepten:
Reactie plaatsen
Reacties