Smørrebrød is hèt Deense lunchgerecht. Roggebrood met een flinke laag verschillende soorten beleg. Het smaakt niet alleen lekker, het ziet er vaak ook nog eens heel mooi uit.
Het eerste wat je hiervoor nodig hebt is roggebrood. Je kan in de supermarkt natuurlijk gewoon Nederlands roggebrood kopen. Maar Deens droggebrood smaakt echt heel anders. Het is een stuk luchtiger, maar wel lekker stevig en voedzaam. Het wordt vaak gemaakt op basis van zuurdezem, maar met gist kan ook. Ik heb hier een recept voor een redelijk snel (meestal duurt het meerdere dagen) Deens roggebrood op basis van gist.
Ingrediënten voor 1 Deens roggebrood
40 gr zonnebloempitten
125 gr roggepitten
175 ml kokendheet water
15 gr gist
150 ml alcoholvrij bier (op kamertemperatuur)
1 el honing of moutstroop*
100 ml karnemelk
0,5 el zout
100 gr bloem
100 gr volkoren tarwemeel
275 gr roggemeel
Eventueel sesam en maanzaadjes voor op het brood
20 gr boter + extra om de vorm in te vetten
1 brood- of cakevorm
* Moutstroop kun je heel makkelijk zelf maken door 125 gr bruine suiker met 250 ml bruin bier te mengen en dit zo'n 35 minuutjes zachtjes in te laten koken. Laat het vervolgens helemaal afkoelen, dan krijg je een dikke stroop, waarvan je 1 el door het brooddeeg mengt. De rest kan je in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje.
Zo maak je het Deense roggebrood
- Doe de zonnebloem- en roggepitten in een kom met het hete water en laat een uur weken.
- Roer na een uur het bier, de gist, de moutstroop (of honing), karnemelk en het zout er goed doorheen.
- Roer in een kom de bloem, volkoren meel en roggemeel door elkaar. Roer door de andere ingrediënten.
- Kneed in een keukenmachine met deeghaken in 15 minuten op middelmatige snelheid tot een deeg.
- Leg een ingeölied stuk huishoudfolie over de kom deeg en laat een uur rijzen op een warme plek.
- Vet de bakvorm in en beleg eventueel met bakpapier. Doe het deeg in de vorm, druk met natte handen goed aan en strijk het glad.
- Dek weer af met een ingeölied stuk huishoudfolie en laat nog eens 2 uur rijzen op een warme plek.
- Bestrooi eventueel met sesam- en/of maanzaad. Smelt de boter en smeer de bovenkant van het brood ermee in.
- Zet dan in een koude oven en zet deze aan op 170 graden (hete lucht oven, een elektrische oven mag iets heter). Bak het brood in totaal anderhalf uur, maar haal na een uur uit de vorm en bak dan nog een half uur zonder bakvorm.
- Zet na anderhalf uur de oven uit en de deur op een klein kiertje en laat het brood er nog een half uur in staan. Laat dan helemaal afkoelen op een rooster.
Als het helemaal is afgekoeld kun je het in plakjes snijden en dan is het tijd om er smørrebrød van te maken. Op de foto zie je twee opties, de eerste is belegd met zeezout boter, gravad lax, gekookte bietjes, dille en mosterd-dille dressing. De tweede heeft een laagje mayonaise, dan wat ijsbergsla, een gekookt eitje, augurk, zout, peper en tuinkers. Andere ideeën zijn ossenworst met truffelmayonaise en garnalen met avocado. Ook wordt smørrebrød vaak belegd met haring.
Reactie plaatsen
Reacties