Blini's met kipsalade en ingemaakte cherrytomaten

Gepubliceerd op 24 februari 2023 om 06:45

Toen ik voor kerst een amuse ging maken, wilde ik er een echt smaakbommetje van maken. Met deze blini's is dat perfect gelukt! Je belegd ze met een zelfgemaakte kruidige kipsalade en ingemaakte cherrytomaatjes die een lekkere friszure smaak toevoegen. Maak het af met geroosterde pijnboompitjes en je smaakbommetjes zijn compleet. Lekker als amuse voor een diner, als luxe borrelhapje of bijvoorbeeld bij een high tea of high wine.

Alles bij elkaar zijn deze amuses flink wat werk, want je maakt blini's, kipsalade en ingemaakte cherrytomaten. Maar het is zeker de moeite waard! En anders kan je het natuurlijk ook wat makkelijker maken door blini's te kopen in plaats van zelf te bakken. Je kan wel alle onderdelen van te voren vast helemaal klaar maken, maar beleg de blini's wel pas vlak voor het serveren met de salade en cherrytomaten.

Ingrediënten voor ca. 25 stuks

Blini's
175 gr bloem
1 el instant gist
Flinke snuf zout
250 ml melk
50 ml salgroom
2 eieren
Boter om in te bakken

Ook nodig:
Kookring van ca 6 cm doorsnee
Geroosterde pijnboompitjes ter garnering

Kipsalade
400 gr kipdijfilet
1 tl gedroogde salie
1 tl gerookt paprikapoeder
1 tl uienpoeder
1 tl knoflookpoeder
0,5 tl witte peper
0,5 tl chilipoeder
0,5 tl zout
1 rode ui
180 ml water
1 el maizena

Ingemaakte cherrytomaten
30 cherrytomaten
150 ml azijn
115 ml water
60 gr suiker
1 tl zout
Handje peperkorrels
1 schijfje rode ui
1 knoflookteentje
1 tl gedroogde salie

KokenKoken

Zo maak je deze amuse van blini's

  1. Maak het liefst een dag van te voren de ingemaakte cherrytomaten, zodat de smaken er goed in kunnen trekken. Neem een cocktailprikker en prik in iedere cherrytomaat een gaatje in het kroontje. Leg ze in een afsluitbaar bakje.
  2. Snij de knoflook in dunne plakjes en doe samen het schijfje ui en de salie in het bakje bij de tomaten.
  3. Doe de azijn, het water, zout, suiker en de peperkorrels in een pannetje en breng al roerend aan de kook, zodat de suiker oplost. Laat een minuutje doorkoken en giet dan in het bakje met tomaten. Doe de deksel erop en laat afkoelen, bewaar in de koelkast tot gebruik.
  4. Snij voor de kipsaalde de kipdijfilets iets kleiner. Snipper de ui (Snij hier eventueel een schijfje vanaf die je gebruikt voor de ingemaakte cherrytomaten).
  5. Verhit wat olie in een braadpan of koekenpan en fruit de ui aan met alle kruiden en specerijen. Voeg na 1 a 2 minuten de kip toe en bak rondom aan.
  6. Giet het water erbij, breng aan de kook en laat 10 tot 15 minuten zachtjes pruttelen tot de kip gaar is. Haal de kip uit de pan en zet het vuur wat hoger om de saus in te koken.
  7. Trek ondertussen de kip uit elkaar in dunne reepjes met twee vorken.
  8. Om de saus lekker dik te maken, meng je de maizena met wat koud water tot een papje en giet dit er al roerend bij. Laat indikken, roer de kip er door en haal van het vuur. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. (Bewaar in de koelkast als je het ruim van te voren maakt, maar haal er op tijd uit, zodat je het op kamertemperatuur kan serveren)
  9. Maak als laatste de blini's. Ik probeerde het op meerdere manieren, namelijk meerdere kleine in 1 pan, in een poffertjespan en grote blini's waar ik kleintjes uitsneed. Die laatste manier had het beste resultaat.
  10. Roer voor het beslag de bloem, het gist en de helft van het zout door elkaar in een schaaltje. Scheidt de eieren, doe de eiwitten in een vetvrije kom en bewaar voorlopig in de koelkast. Doe de eidooiers in een ruime mengkom.
  11. Verwarm de melk en slagroom in een pannetje tot het lauwwarm is. Giet geleidelijk, terwijl je klopt met een garde, bij de eidooiers. Voeg dan weer geleidelijk en kloppend het bloemmengsel eraan toe. Blijf kloppen tot je een glad mengsel hebt. Laat dan een uur rusten.
  12. Klop na een uur de eiwitten stijf met de rest van het zout. Schep voorzichtig door het beslag, zodat het luchtig blijft.
  13. Laat een beetje boter smelten in een koekenpan van 26 à 28 cm doorsnee. Giet er een laag beslag in van 0,75 tot 1 cm dik en bak ca. 2 minuten per kant op middelhoog vuur tot een mooie goudbruine kleur. Leg op een bord en bak nog 2 of 3 grote blini's.
  14. Snij met behulp van de kookring kleine blini's uit en leg op een schaal.
  15. Schep vlak voor het serveren de kipsalade erop en leg daar een ingemaakte cherrytomaat bovenop. Bestrooi met wat pijnboompitjes en serveer op kamertemperatuur.

Eet smakelijk!


Probeer ook eens een van deze gerechten als amuse of borrelhap: