Wie houdt er nou niet van samosa's!? Deze heerlijke Indiase snack heeft een heerlijk krokant, kruimelig korstje en wordt gevuld met goed gekruide aardappelpuree. Hier kan je zelf nog vlees of groenten aan toevoegen. Dit recept is de traditionele vegetarische variant (kan zelfs helemaal plantaardig) met aardappelpuree en erwtjes.
Om zelf samosa's te maken ging op zoek naar een recept van Indiaas persoon, om het zo traditioneel mogelijk te kunnen maken. Ik kwam uit bij foodblogger Manali, die heerlijke Indiase, vegetarische recepten deelt. Ze had een aantal goede tips om de samosa's perfect klaar te maken:
- Wrijf de olie eerst goed door het bloem, voordat je het water toevoegt.
- Kneed het deeg niet te lang, want je wilt niet teveel gluten activeren. Anders wordt het niet zo'n lekker kruimelig korstje. Het deeg moet niet soepel worden, maar een redelijk harde 'klont' blijven.
- Frituur ze eerst op 'lage' temperatuur rond de 130 graden en daarna pas heter om ze mooi te laten kleuren. Dan worden ze veel krokanter.
- Wil je liever niet frituren? Smeer de samosa's dan in met wat olie en bak ze in de oven op 180 graden in 30 tot 35 minuten mooi bruin.
Ingrediënten voor 14 samosa's
Deeg
260 gr bloem
1 tl venkelzaadjes
0,25 tl zout
50 ml olie (ik gebruikte zonnebloem)
90 ml water
Vulling
450 à 500 gr aardappels
2 el olie
1 tl komijnzaadjes
1 tl venkelzaadjes
1 tl mosterdzaadjes
1 tl gehakte gember
1 groen pepertje
0,5 tl korianderpoeder
0,5 tl chilipoeder
1 tl garam masala
0,5 tl tamarinde
0,5 tot 0,75 tl zout
80 gr erwten (diepvries of vers)
10 gr verse koriander
15 gr (plantaardige) boter
Zonnebloemolie om te frituren
Het recept voor samosa's
1. Als je diepvries erwten gebruikt, haal die dan eerst uit de vriezer om te ontdooien.
2. Begin het deeg, maal daarvoor de venkelzaadjes grof met een vijzel. Doe samen met het zout en bloem in een kom en roer door elkaar.
3. Voeg de olie toe en wrijf met je vingers gedurende ongeveer 3 minuten de olie goed door het bloem, als je een beetje samendrukt in je hand moet het aan elkaar blijven plakken.
4. Voeg dan in delen het water toe en kneed door het deeg. Kneed niet langer dan nodig, maak een bal van het deeg en dek af met een vochtige doek. Laat 45 minuten rusten.
5. Schil ondertussen de aardappels, snij in stukken en kook in 15 tot 20 minuten gaar. Giet dan af en laat even uitstomen.
6. Snij ondertussen de koriander en het groene pepertje fijn.
7. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpannetje en bak de venkel-, mosterd- en komijnzaadjes een minuutje. Voeg dan de gember en peper toe en bak nog een paar minuten.
8. Voeg de boter in klontjes toe aan de aardappels, pureer met een stamper en voeg alle andere ingrediënten toe. Meng goed door elkaar en proef even of je nog extra specerijen toe wilt voegen. Laat de puree afkoelen.
9. Zet een bakje water klaar. Verdeel het deeg in 7 gelijke delen en leg weer onder de vochtige doek. Rol een stuk uit tot een ronde lap van ongeveer 16 doorsnee. Snij doormidden.
10. Doop je vinger in het water en maak de randen van het deeg vochtig. Pak één van de halve rondjes op en vouw de uiteinden van de rechte kant naar elkaar. Plak daarbij de ronde randen op elkaar, zodat je een soort hoorntje maakt (zie foto).
11. Schep nu ongeveer 2 eetlepels vulling in het hoorntje en druk de bovenkant dicht. Herhaal met de andere helft en ook met de rest van de deegstukken, zodat je uiteindelijk 14 samosa's hebt. Bewaar de samosa's die al gevormd zijn ook onder een vochtige doek om uitdroging te voorkomen.
12. Verhit nu een laag van ongeveer 5 cm zonnebloemolie in een wokpan op laag vuur tot een temperatuur van ongeveer 130 graden.
13. Frituur de samosa's (niet teveel tegelijk, bij mij pasten er 7 in de wok zonder elkaar te raken) voor 10 minuten op lage temperatuur, keer ze halverwege om.
14. Na 10 minuten moeten ze stevig zijn en heel lichtgeel. Keer ze weer om en verhoog de temperatuur, frituur nog ongeveer 5 minuten tot ze mooi bruin zijn. Keer ze weer halverwege om. Schep ze op een bord met keukenpapier.
15. Als je ze in 2 delen frituurt moet je nu eerst de pan van het vuur halen, zodat de olie weer afkoelt naar een temperatuur van 130 graden. Herhaal dan stappen 13 en 14.
16. Serveer de samosa's warm met chutney, ik gebruikte uienchutney die ik bij de AH kocht. Maar mangochutney is er ook lekker bij.
Tip: je kan de samosa's van te voren maken en weer even opwarmen in de oven. Doe dat op 180 graden in 5 tot 10 minuten.
Eet smakelijk!
Serveer de samosa's als voorgerecht bij een van deze hoofdgerechten:
Reactie plaatsen
Reacties