Garnalenkroketjes met gefrituurde peterselie

Een van de gerechten waar België om bekend staat zijn garnalenkroketjes, heerlijk met wat gefrituurde peterselie. Mijn eerste zelfgemaakte kroketten waren deze garnalenkroketjes en ze smaken goed! Ik had eigenlijk verwacht dat het heel lastig was om kroketten te maken, maar dat viel reuze mee! Je moet alleen niet bang zijn voor vieze handen, want die kroketten moet je wel met de hand in elkaar kneden. Maar het is zeker de vieze handen waard!

Ze zijn lekker op een broodje of eet ze zonder brood, als voorgerecht bijvoorbeeld bij het Belgische menu.

Ingrediënten voor 12 kleine garnalenkroketten

130 gr kleine garnalen
65 gr boter of margarine
2 bosuien
100 gr bloem
50 ml melk
250 ml visbouillon
Bosje peterselie
Paar druppels worcestersaus
3 eieren
6 el paneermeel
10 el panko

KokenKoken

Aan de slag met garnalenkroketten

  1. Leg het blaadje gelatine in koud water om te weken.
  2. Snij de bosuitjes in kleine stukjes en snij ongeveer twee derde van de garnaaltjes in stukjes. De rest gaat heel in de kroketten. Snij 1 groot takje van de peterselie fijn.
  3. Smelt de boter in een pannetje en bak de bosuitjes aan. Voeg dan 50 gr van de bloem toe, bak in 2 minuten gaar.
  4. Roer de melk erdoor en laat deze helemaal opnemen door de bloem. Voeg vervolgens steeds in delen de visbouillon toe. Voeg pas een nieuw scheutje toe als het andere helemaal is opgenomen.
  5. Als het een soort dikke saus is geworden, breng je het op smaak met peper, zout en wat druppels worcestersaus.
  6. Roer de gelatine erdoorheen en haal daarna de pan van het vuur. Roer nu de fijngesneden peterselie en alle garnalen erdoorheen.
  7. Doe de vulling in een grote schaal en laat zo'n 2 uur afkoelen en opstijven in de koelkast.
  8. Als de vulling stevig genoeg is kun je er kroketten van vormen. Zet vier bakjes klaar; één met bloem, één met 3 losgeklopte eieren, één met paneermeel en één met de panko.
  9. Bebloem je handen en draai 12 kleine kroketjes van de vulling.
  10. Haal de kroketten vervolgens door het bloem, dan het ei en daarna het paneermeel.
  11. Als alle kroketten gepaneerd zijn haal je ze nog eens door het ei en vervolgens door de panko. Door deze dubbele laag paneer én panko worden de kroketten lekker krokant.
  12. De garnalenkroketten zijn nu klaar om te frituren. Je kan een frituurpan gebruiken, of een pannetje met zonnebloemolie. De kroketten moeten 3 à 4 minuten frituren op 180 graden.
  13. Als de kroketten klaar zijn frituur je de rest van de peterselie ook op 180 graden in ongeveer 15 seconden knapperig.
  14. Serveer de kroketten met de peterselie en eventueel wat mosterd of cocktailsaus.

Eet smakelijk!

Combineer de garnalenkroketjes met een van deze hoofdgerechten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.