Zoete aardappel frittata

Gepubliceerd op 27 september 2022 om 07:00

Deze frittata is perfect comfortfood! Gevuld met zoete aardappel, spekreepjes, spinazie en cheddar heb je een heerlijk gerecht. Perfect als lunch en voorgerecht, maar met een salade erbij kan je deze ook gewoon als avondmaaltijd op tafel zetten. Bak de zoete aardappel vast voor, zodat deze superzacht wordt, bijna een soort puree.

Doordat je deze frittata in de oven gaart, is het ook nog megamakkelijk klaar te maken. Want je loopt niet, net als bij een frittata, omelet of tortilla uit de pan, het risico dat de onderkant aanbakt terwijl de bovenkant nog niet gaar is.

En, ook heel handig, je hoeft hem niet om te draaien. Dat vind ik altijd zo'n gedoe en de kans dat je hele frittata uit elkaar valt is behoorlijk groot. Lekker in de oven bakken dus!

Ingrediënten voor 2 à 3 personen

500 gr zoete aardappel (ca 1 grote)
150 gr spekreepjes
100 gr spinazie
2 tl karwijzaad
3 el olijfolie
100 gr cheddar
125 ml slagroom
6 eieren
Peper en zout naar smaak
Salade voor erbij

Zo maak je frittata met zoete aardappel

  1. Verwarm de oen voor op 180 graden.
  2. Schil de zoete aardappel en snij over de lengte in dunne parten. Leg op een bakplaat met bakpapier, bestrooi met peper en zout naar smaak en het karwijzaad.
  3. Besprenkel met 2 eetlepels olijfolie en hussel alles goed door elkaar. Bak de aardappels 20 tot 25 minuten in de oven.
  4. Snij ondertussen de spekreepjes iets fijner. Strooi deze de laatste 10 minuten over de aardappelparten heen en bak mee in de oven. Laat de oven daarna aanstaan.
  5. Verhit de andere eetlepel olie in een ruime koekenpan en bak de spinazie, tot deze goed geslonken is. Schep dan ineen vergiet en laat iets afkoelen. Druk met je handen of met een lepel het vocht er zoveel mogelijk uit.
  6. Leg de aardappels en spekjes in een ronde ovenschotel van 20 tot 24 cm doorsnee. Verdeel de spinazie er in plukjes overheen.
  7. Rasp de cheddar. Doe de eieren en melk ik een kom en roer los, meng de helft van de cheddar erdoor en breng op smaak met peper en zout.
  8. Strooi de rest van de cheddar eroverheen en bak de frittata in 30 tot 35 minuten gaar in de oven.
  9. Serveer met een salade (ik ging voor ijsbergsla, paprika, tomaat, avocado en mais, gewoon met peper, zout en olijfolie) en geniet ervan!

Eet smakelijk!

KokenKoken

Speciaal voor de zoete aardappel-liefhebber, nog 3 recepten met zoete aardappel: