Zuid-Afrikaanse stoofschotel met abrikoos

Gepubliceerd op 21 juli 2022 om 07:00

Dit stoofpotje is lekker pittig en zoet tegelijk. Je brengt het op smaak met chakalaka kruiden, die kan je gewoon online bestellen (even googelen ;)). Chakalaka is een Zuid-Afrikaanse groentestoof die behoorlijk pittig is. In dit recept gebruik je wel de kruiden, maar niet de andere traditionele groenten die in chakalaka zitten.

Normaal zitten er wortel, tomaat en ui in. Door onder andere zoete aardappel en abrikozen toe te voegen wordt het, ondanks de kruidenmix, een stuk minder pittig.

Daarnaast voegde ik nog stukjes worst, maar die kan je gewoon weglaten om er een vegetarisch gerecht van te maken. Voeg in plaats daarvan bonen toe, net als vaak in traditionele chakalaka gedaan wordt.

Ingrediënten voor 4 à 5 personen

500 gr zoete aardappel
500 gr aardappel
2 uien
500 gr champignons
500 gr wortel
2 teentjes knoflook
ca. 8 abrikozen
4 el chakalaka kruiden
600 gr worstjes (bv. chipolata)
Koriander en/of munt voor garnering

KokenKoken

Het recept voor deze Zuid-Afrikaanse stoofschotel

  1. Snipper de uien, snij de knoflook fijn, de champignons in parten en de wortels in plakken.
  2. Schil de zoete en gewone aardappels en snij in blokjes.
  3. Verhit wat olie in een ruime hapjespan met deksel en fruit de ui en chakalaka kruiden 1 à 2 minuten aan.
  4. Voeg dan de aardappelblokjes en wortel toe en bak nog even mee.
  5. Giet ca 500 ml water in de pan. Doe de deksel erop en laat 10 minuten zachtjes koken.
  6. Snij ondertussen de abrikozen doormidden en verwijder de pit. Snij ondertussen ook de munt en/of koriander fijn.
  7. Roer na 10 minuten de abrikozen door de aardappels en voeg eventueel wat extra water toe. Kook nog 5 minuten.
  8. Voeg dan de champignons en knoflook toe en laat nog 5 minuten zachtjes koken.
  9. Tijdens het stoven verhit je een beetje olie en/of boter in een koekenpan. Knijp de worstjes uit hun velletjes in kleine stukjes. Bak in 5 tot 10 minuten gaar.
  10. Haal de deksel van de stoofpot en laat, indien nodig, nog even wat droger koken.
  11. Schep dan op borden en verdeel de stukjes worst en munt en/of koriander erover.

Eet smakelijk!


Combineer het Zuid-Arikaanse stoofpotje met een van deze voorgerechten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.