Dit eenpansgerecht is een lekker en makkelijk gerecht. Je bakt deze rijstschotel grotendeels in de oven. Perfect voor een etentje, want dan doe je dat gewoon terwijl jullie het voorgerecht eten. Maar ook handig voor een doordeweekse avond, want het is lekker makkelijk en zorgt voor weinig afwas. Het liefst gebruik je een ovenbestendige pan. Heb je die niet, dan moet je ook nog een ovenschaal gebruiken, dus ietsje meer afwas... Voor extra snelheid gebruik je voorgesneden sperziebonen.
Je brengt deze vegetarische rijstschotel op smaak met Griekse ingrediënten, zoals ui, knoflook, oregano, feta en olijven. Ik had nog groene olijven in huis, maar de Griekse kalamata olijven zijn ook erg lekker hierbij. Serveer lekker met wat tzaziki.
Ingrediënten voor 2 à 3 personen
1 chilipepertje
1 rode ui
1 teen knoflook
5 gr verse oregano
250 gr sperziebonen
250 gr cherrytomaten
175 gr rijst
Half groentebouillonblokje
75 gr feta
Ca. 5 olijven
Tzaziki voor erbij
Ovenbestendige pan van ca. 25 cm doorsnee
Zo maak je deze Griekse rijstschotel
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snij de ui doormidden, snipper de ene helft en snij de andere helft in dunne halve ringen. Snij het chilipepertje, de knoflook en de blaadjes van de oregano fijn.
- Dop de sperziebonen en snij in tweeën of drieën.
- Verhit wat olie in de pan op middelmatig vuur en fruit de gesnipperde ui, knoflook en het pepertje 1 minuut aan. Voeg de rijst toe en roer goed door. Verkruimel het bouillonblokje erbij en giet er 400 ml heet water bij. Breng aan de kook en laat 6 minuten koken.
- Voeg na 6 minuten de sperziebonen toe aan de rijst, roer door en kook nog 4 minuten mee. Voeg eventueel nog zo'n 100 ml extra water toe.
- Halveer ondertussen de cherrytomaten en snij de feta in kleine blokjes.
- Zet na 10 minuten het vuur uit en roer de helft van de oregano en naar smaak peper en zout door de rijst.
- Verdeel de uien over de rijst en leg de cherrytomaten erop met de snijkant naar boven. Bestrooi met de feta en zet de pan in de voorverwarmde oven. Bak in 20 minuten gaar.
- Snij ondertussen de olijven in plakjes.
- Verdeel olijven en de rest van de oregano over de rijstschotel en serveer met de tzaziki.
Eet smakelijk!
Meer Griekse recepten om een keer te koken: