Cottage pie met pompoen

Gepubliceerd op 11 oktober 2022 om 07:01

Ik maakte deze heerlijke cottage pie met pompoen toevallig op de eerste echt herfstdag van het jaar. En daar past het perfect bij, dankzij de pompoen, maar ook dankzij de kaneel waarmee je deze cottage pie op smaak brengt.

Cottage pie is een typisch Engels gerecht, een ovenschotel met rundergehakt afgedekt met een laag aardappelpuree. In dit geval aardappel-pompoenpuree, die pompoen geeft echt een heerlijke smaak aan het gerecht. Een echte aanrader voor iedere herfstige dag en ook als hoofdgerecht bij dit pompoen menu.

Ingrediënten voor 4 personen

500 gr rundergehakt
250 gr sperziebonen
Halve prei
2 tenen knoflook
1 ui
3 flinke takjes salie
2 el bloem
1 tl kaneel
1 runderbouillonblokje
275 ml water
1 tl worcestersaus
750 gr pompoen
400 gr aardappels
1 el mosterd
20 gr boter
Peper en zout naar smaak
25 gr parmezaan
50 gr paneermeel

TuinTuin

Zo maak je cottage pie met pompoen

  1. Schil eventueel de pompoen, maar dat is niet perse nodig. Snij doormidden en verwijder de pitten. Snij dan in blokjes en doe 350 gr in een kookpan.
  2. Was de aardappels en snij ook in blokjes, doe in de pan met pompoen. Voeg water en zout toe en kook in 15 tot 20 gaar.
  3. Stamp met de boter erbij tot een puree en breng op smaak met de mosterd en de helft van de salie, peper en zout.
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  5. Snij ondertussen de prei, ui, knoflook en blaadjes van de salie fijn. Dop de sperziebonen en snij in drieën of vieren, afhankelijk van de grootte.
  6. Verhit een beetje olie in een pan en bak het gehakt rul met de kaneel en wat peper en zout.
  7. Als ongeveer drie kwart bruin is kun je de ui, prei en knoflook toevoegen. Bak mee tot alle gehakt bruin is en voeg dan ook de pompoen en bak 5 minuten.
  8. Roer de andere helft van de salie, de bloem en de worcestersaus erdoor. Bak nog 2 minuten, voeg dan het bouillonblokje, het water en de sperziebonen toe. Laat 5 tot 10 minuten inkoken.
  9. Proef en voeg naar smaak nog extra kruiden toe. Schep dan alles in een ovenschaal. Schep de puree erop en strijk glad.
  10. Rasp de parmezaan met een fijne rasp en roer door het paneermeel. Bedek de puree ermee en druk iets aan.
  11. Zet in de oven, het liefst convectieoven en dan iets boven het midden. Bak 15 tot 20 minuten zodat het paneermeel mooi lichtbruin kleurt. Serveer met een stevige rode wijn.

Eet smakelijk!


Probeer ook een van deze gerechten met pompoen: