Eigenlijk ben ik niet zo'n soepeter, maar pompoensoep vind ik wel altijd lekker! Deze Japanse variant is bereid met dashi en op smaak gebracht met miso. Deze umami smaken combineren heel goed met het zoete van de pompoen en zoete aardappel. Dat zorgt voor een heerlijk soepje.
Ik maakte hem trouwens met een zelfgekweekte pompoen, was helemaal blij dat er uiteindelijk, na een paar mislukte gevallen, toch nog 1 klein pompoentje uit mijn plantje kwam :)
Ingrediënten voor ca 4 kommen pompoensoep
750 gr pompoen (zonder schil en pitten)
250 gr zoete aardappel
1 grote ui
5 gr dashipoeder
3 el misopasta
Sojasaus en versgemalen peper naar smaak
2 bosuitjes
Handje pompoenpitten
Eventueel wat katsuobushi vlokken ter garnering
Zo maak je deze Japanse pompoensoep
- Snipper de ui, snij de pompoen in blokjes, schil de zoete aardappel en snij ook in blokjes.
- Verhit een eetlepel olie en een eetlepel boter in een ruime pan en fruit de ui 5 minuten op laag vuur aan.
- Bak de aardappel- en pompoenblokjes een paar minuten mee. Meng ondertussen het dashipoeder met 500 ml kokend water.
- Giet de dashibouillon in de pan en breng aan de kook. Kook de aardappels en pompoen in ongeveer 15 minuten gaar.
- Verhit ondertussen een droge koekenpan en rooster de pompoenpitten 1 tot 2 minuten op hoog vuur. Snij de bosuien in ringetjes
- Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde soep.
- Zet terug op het fornuis, op laag vuur en roer de miso erdoor. Proef tussendoor even of je hem lekker vindt, of nog wat extra miso wilt.
- Breng de soep verder op smaak met sojasaus en vergemalen peper.
- Schep de soep in kommen en garneer met de bosui, pompoenpitten en eventueel de katsuobushi vlokken.
Reactie plaatsen
Reacties