Uiensoep met kaas-tomaatflappen

Uiensoep is echt comfortfood, lekker warm en veel smaak! Maar stiekem vond ik de kaas-tomaatflappen die ik erbij maakte het allerlekkerste. Ik hou nou eenmaal van kaas. En de combinatie van gruyere en comte die in deze flappen zitten is echt goddelijk! Ook een aanrader voor een tosti.

Maar goed, het gaat dus eigenlijk om de uiensoep. Die is supermakkelijk te maken en kan je ook van te voren vast bereiden. Een heel handig voorgerechtje dus bij een dinertje.

 Ingrediënten voor 4 personen

Soep
800 gr uien
50 gr boter
10 gr tijm
3 blaadjes laurier
4 teentjes knoflook
50 gr bloem
300 ml witte wijn
1250 ml groentebouillon
20 gr gruyere
20 gr comté

Kaas-tomaatflappen
4 plakjes diepvriesbladerdeeg
1 tomaat
1/2 kleine rode ui
50 gr comté
50 gr gruyere
2 takjes tijm
1 ei

Zo maak je de uiensoep met kaas-tomaatflappen

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
  2. Schil de uien en snij in (halve) ringen. Bind de takjes tijm en de laurierblaadjes met een stukje rolladetouw aan elkaar.
  3. Verhit de roomboter in een ruime pan en voeg de uien het tijm-laurierbosje toe. Voeg naar smaak peper en zout toe. Bak de uien in ongeveer 10 minuten op middellaag vuur lichtbruin.
  4. Voeg dan de bloem toe en bak nog 2 minuten mee. Giet de wijn erbij en laat even inkoken.
  5. Giet als laatste de groentebouillon erbij en kook de soep zachtjes nog ongeveer een kwartiertje.
  6. Raspvoor de kaasflappen de gruyere en comté en mix door elkaar in een kom. Snij de rode ui in halve ringen.
  7. Snij de tomaat in kwarten, verwijder het kroontje en de zaadjes en snij de rest in blokjes. Rits de blaadjes van de tijm en snij fijn.
  8. Leg de plakjes bladerdeeg op een bakplaat met bakpapier. Verdeel het grootste deel van de kaas en de tomaat en ui erover. Bestrooi met de tijm. Laat de randjes en 1 schuine helft leeg.
  9. Roer het ei los en smeer de randjes ermee in. Vouw de plakjes nu schuin dicht zodat je een driehoek hebt. Druk de randen goed aan.
  10. Besmeer de bovenkant met ei en strooi de rest van de kaas erover. Bak in 18 minuten lichtbruin en knapperig in de oven.
  11. Rasp ook de kaas voor de soep. Schep die in komen, bestrooi met wat kaas en serveer met de kaas-tomaatflappen.

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.