Heb je zin in boerenkool, maar dan iets minder zwaar en vullend dan in stamppot. Dan is deze soep een goed idee. Hij is goed gevuld met prei, varkenspoulet, ui, rookworst, rijst en gort (of spelt). Je maakt de bouillon extra lekker door een mergpijp mee te koken.
Ik maakte hem als voorgerecht bij het Drentse menu, dan is het genoeg voor 5 à 6 personen. Maar je kan deze soep ook als hoofdgerecht of doordeweekse maaltijd eten, lekker op een winterse dag. Dan is het genoeg voor 3 à 4 personen. Of maak hem gewoon wat vullender door bv. extra rijst of gort toe te voegen.
Gort werd veel gebruikt in de Drentse keuken, maar is lang niet overal meer te koop. Ik had toevallig nog spelt liggen, dus gebruikte dat. Beide kan je wel gewoon online bestellen als je het niet kan vinden bij jouw supermarkt.
Aan de slag met deze boerenkoolsoep
- Doe anderhalve liter water in een ruime pan met de bouillonblokjes en de mergpijp. Breng aan de kook en laat 30 minuten koken.
- Voeg de varkenspoulet toe en laat nog 45 minuten zachtjes koken.
- Snij ondertussen de ui fijn en de prei in dunne ringen.
- Haal na 3 kwartier de mergpijp uit de pan, schraap indien nodig het merg uit het bot, zodat dit wel in de soep zit.
- Voeg de rijst, gort, ui, prei en boerenkool toe. Laat nog 30 minuten zachtjes koken, voeg na 15 minuten koken de hele rookworst toe. Schenk eventueel wat extra water in de pan, als de soep iets té gevuld is.
- Haal de worst er na een kwartier weer uit en snij de helft in blokjes, doe die in de soep. Snij de rest in plakjes.
- Breng de soep op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Schep in kommen en garneer met de plakjes rookworst.
Eet smakelijk!
Hou je van boerenkool? Probeer dan ook eens een van deze gerechten: