Voor een lekker winters menu moet je in Drenthe zijn! Lekker stevige gerechten waar je even op vooruit kunt. Of die je na een lekkere, lange boswandeling verorbert om weer op te warmen.
Dit menu start met een boerenkoolsoep, die goed gevuld is met gort of spelt, rijst, varkenspoulet en rookworst. Als hoofdgerecht zet je een veenstekersschotel op tafel, een stevige maaltijd van bonen en aardappels met onder andere spekreepjes, komijnekaas en appelstroop als smaakmakers. Dat klinkt misschien een beetje gek samen, maar is echt heel lekker! Het toetje is een typisch Drentse lekkernij, namelijk de Drentse turf. Een gebakje in de vorm van een turf met in dit geval een laagje koekkruimels, appeljam en gevulde kruidcake. Serveer hem los of samen met bijvoorbeeld ijs, stoofpeertjes en/of slagroom. En als je over hebt is het heerlijk om gewoon bij de thee of koffie te eten!
Ingrediënten voor 5 à 6 personen
Boerenkoolsoep
Ca. 300 gr mergpijp
2 bouillonblokjes
300 gr varkenspoulet
50 gr gort of spelt
50 gr rijst
200 gr boerenkool
100 gr prei
1 ui
1 rookworst
Nootmuskaat naar smaak
Veenstekersschotel
700 gr aardappels
Pot bruine bonen (680 gr nettogewicht)
Pot witte bonen (660 gr nettogewicht)
400 gr champignons
250 gr gerookte spekreepjes
150 gr komijnekaas
2 uien
2 el appelstroop (of iets extra)
2 tenen knoflook
Paar takjes tijm
Ca. 4 el bonenvocht
Drentse turf
280 gr zelfrijzend bakmeel
280 gr lichtbruine basterdsuiker
8 gr bakpoeder
1,5 el speculaaskruiden
200 ml melk
Halve sinaasappel (sap en rasp)
100 gr krenten, rozijnen en/of cranberries
75 gr noten (bv. amandelen en pistachenoten)
0,25 tl zout
80 gr appeljam
Koekbodem
100 gr theebiscuitjes
50 gr roomboter
0,5 tl speculaaskruiden
Zo maak je dit Drentse menu
Dit menu is lekker makkelijk te maken, je hoeft er geen sterrenchef voor te zijn. En je kan eigenlijk alle gerechten ook al van te voren maken. Het toetje zelfs al meerdere dagen van te voren. Zo zit jij lekker relax aan tafel tijdens je etentje.
Drentse turf
Begin met de Drentse turf, want die kan je ook één of twee dagen van te voren al maken. Het is een makkelijk recept, waar je geen ingewikkelde spullen, ingrediënten of technieken voor nodig hebt. Verpak de turf luchtdicht en bewaar gewoon op kamertemperatuur.
Bekijk hier hoe je dit Drentse gebakje maakt >>
Boerenkoolsoep
Na het toetje kan je aan de slag met de boerenkoolsoep. Die kan je helemaal maken, maar laat hem maar maximaal 10 minuten koken bij stap 5 en zet het vuur daarna uit. Dan breng je hem weer aan de kook vlak voor jullie gaan eten en voeg je dan pas de rookworst toe.
Klik hier voor het recept van Drentse boerenkoolsoep >>
Drentse veenstekersschotel
Ook de veenstekersschotel kun je van te voren alvast maken. Zet na stap 5 het vuur uit en weer aan als jullie het voorgerecht op hebben. Ga dan gewoon verder met stap 6, dan staat het hoofdgerecht in 10 minuten op tafel.
Hier lees je het recept voor Drentse veenstekersschotel >>