Deze lekkernij is een typisch Drents gebakje in de vorm van een turf. Er zijn veel verschillende recepten voor, maar de overeenkomst is dat het vaak een soort combi is van cake en ontbijtkoek. En dat het de vorm heeft van een turf, oftewel gewoon langwerpig. Dus je kan gewoon een cakevorm of een sloffenvorm gebruiken.
Je kan hem vullen met vers fruit, gedroogde vruchten en/of noten. Daarnaast zijn er ook varianten waarbij op de bodem suiker, fruit en boter worden gelegd. Na het bakken wordt de cake dan omgedraaid en ligt er een lekker laagje fruit bovenop. Bij Bakker Joost kwam ik een variant tegen met een koekbodem, dat leek mij erg lekker.
Ik combineerde uiteindelijk de up-side-down variant met de koekbodem, waardoor deze Drentse turf bovenop een laag koek heeft, daaronder zit een smeuïge laag appeljam en daarna de kruidcake die gevuld is met gedroogde cranberries, krenten, amandelen en pistachenoten.
Serveer hem los bij een kopje thee of koffie, of als toetje, bijvoorbeeld bij dit Drentse menu. Het combineert goed met stoofpeertjes, ijs en/of slagroom (met een beetje kaneel erdoor).
Ingrediënten voor 1 turf van ca. 23 cm
280 gr zelfrijzend bakmeel
280 gr lichtbruine basterdsuiker
8 gr bakpoeder
1,5 el speculaaskruiden
200 ml melk
Halve sinaasappel (sap en rasp)
100 gr krenten, rozijnen en/of cranberries
75 gr noten (bv. amandelen en pistachenoten)
0,25 tl zout
80 gr appeljam
Koekbodem
100 gr theebiscuitjes
50 gr roomboter
0,5 tl speculaaskruiden
Het recept voor mijn Drentse turf
- Neem een cakevorm van ca. 23 cm lang, vet in met boter en bedek de bodem en lange kanten met een stuk bakpapier. Verwarm de oven voor op 170 graden (boven/onderwarmte)
- Laat de krenten, rozijnen en/of cranberries een kwartier weken in heet water.
- Smelt de boter voor de koekbodem en maal de koekjes fijn. Meng door elkaar samen met de speculaaskruiden.
- Leg op de bodem van de cakevorm en druk goed aan. Zet even in de koelkast.
- Hak de noten in grove stukken.
- Roer het bakmeel, de suiker, het zout en speculaaskruiden door elkaar. Zeef het bakpoeder erbij en roer er ook door.
- Rasp dan de schil van de halve sinaasappel en pers uit. Roer de rasp, het sap en de melk door de droge ingrediënten tot een egaal, dik beslag.
- Giet de krenten af en roer er samen met de noten doorheen.
- Haal de cakevorm met koekbodem uit de koelkast en smeer de appeljam eroverheen. Giet dan het beslag erop.
- Bak de Drentse turf in 75 tot 80 minuten gaar. Steek er een satéprikker in, als deze er schoon uitkomt is de cake klaar.
- Laat eerst even afkoelen in de vorm, zet daarna ondersteboven op een rooster en verwijder de cakevorm. Laat helemaal afkoelen voor je de Drentse turf aansnijdt.
Eet smakelijk!
De Drentse turf is op smaak gemaakt met speculaaskruiden. Ben je daar ook zo'n fan van? Probeer dan ook eens deze recepten: