Hartig gevuld speculaas

Gepubliceerd op 26 november 2023 om 06:45

Wil je een leuk en vooral lekker Sinterklaas gerecht op tafel zetten? Probeer dan eens dit hartig gevulde speculaas. Weer eens wat anders dan het (ook heel lekkere) gevulde speculaas met amandelspijs. Ik kwam het idee online tegen, maar zonder duidelijk recept. Dus ben zelf aan de bak gegaan met als resultaat een heerlijk gerecht voor op Sinterklaasavond :)

Je vult dit speculaas met gehakt, klinkt gek maar is heel lekker! Zowel het deeg als het gehakt zijn gekruid met speculaaskruiden. In het gehakt zitten ook nog lekker wat groentes verstopt. Maar ik serveerde er nog wat lekkere roerbakgroenten bij.

Ingrediënten voor 6 personen

375 gr bloem
190 gr boter op kamertemperatuur
2 eieren
1 tl zout
4 takjes tijm
1 takje rozemarijn
1 el koek en speculaaskruiden
Handje amandelschaafsel
3 el paneermeel
Vulling
500 gr gehakt
4 tl koek en speculaaskruiden
1 rode ui
1 paprika
125 gr champignons
Peper en zout naar smaak

Springvorm van 20 cm

Zo maak je hartig gevuld speculaas

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Start met het deeg. Roer daarvoor het bloem en zout door elkaar. Ris de blaadjes van de tijm en rozemarijn, snij fijn en roer door de bloem.
  3. Roer de eieren los, giet ongeveer 3 kwart bij het bloemmengsel. Snij de boter in blokjes en voeg ook toe aan de bloem. Kneed tot een soepel deeg (met de hand of in een keukenmachine met deeghaken).
  4. Verdeel het deeg in 2 stukken en rol allebei uit tot een ronde plak van 20 cm doorsnee. Wikkel 1 plak even in huishoudfolie tot gebruik.
  5. Vet de springvorm in, leg de deegplak zonder folie in de vorm en bak deze alvast 15 minuten voor.
  6. Snij ondertussen de paprika, ui en champignons heel fijn. Kneed samen met de speculaaskruiden en peper en zout door het gehakt.
  7. Strooi het paneermeel over de voorgebakken bodem, dit vangt (een deel van) het vocht uit het gehakt op zodat de bodem niet al te zompig wordt.
  8. Verdeel dan het gehakt erover en druk goed aan. Leg de andere plak deeg er boven en druk ook voorzichtig aan.
  9. Bestrooi met het amandelschaafsel en bestrijk met de rest van het ei. 
  10. Bak het hartig gevuld speculaas in 45 tot 50 minuten gaar in de oven.
  11. Tip: Serveer met roerbakgroenten die je ook op smaak brengt met een beetje speculaaskruiden, bijvoorbeeld champignons en pompoen.

Eet smakelijk!


Probeer ook eens een van deze hartige taarten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.