Hasweh met lamsgehakt

Gepubliceerd op 14 november 2023 om 06:46

Hasweh is een Libanees gerecht dat in Nederland volgens mij nog vrij onbekend is (ik kon op Google eigenlijk geen Nederlandstalige recepten vinden). En daar moet wat mij betreft verandering in komen, want wat is dat lekker! En megamakkelijk om te maken, gewoon alles in één pan, rustig laten garen en eten maar. Serveer er een lekkere salade bij en je hebt een heerlijke maaltijd. Handig voor doordeweeks, maar ook perfect voor een etentje, zoals bij dit Libanese menu.

Je bereidt rijst en lamsgehakt (of rund als je dat liever hebt) in één pan met een heerlijk kruidenmengsel erbij, dat zorgt voor een lekker geurend en verwarmend gerecht. En dat zonder een stapel afwas, wat wil je nog meer!?

Ingrediënten voor  4 personen

450 gr lamsgehakt
350 gr rijst
2 sjalotten
4 knoflookteentjes
1,5 tl kaneel
0,5 tl piment
0,5 tl komijn
0,25 tl nootmuskaat
800 ml bouillon
15 gr geroosterde amandelen
15 gr geroosterde pistachenoten (gepeld)
5 gr verse peterselie
Salade voor erbij
500 gr tomaten
300 gr komkommer
5 bosuitjes
2 el graanaatappelmelasse
2 el olijfolie
Zout en peper naar smaak

Aan de slag met dit recept voor hasweh

  1. Snij de sjalot en de knoflook fijn. Verhit wat olie in een hapjespan en bak de ui op middelhoog vuur tot het er doorzichtig uitziet.
  2. Voeg dan het gehakt, kaneel, piment, komijn, nootmuskaat en de knoflook toe en bak het gehakt rustig rul, het hoeft nog niet helemaal gaar te zijn.
  3. Roer de rijst erdoor en bak een paar minuten mee. Giet de bouillon erbij, roer alles door, doe de deksel op de pan en laat 20 minuten zachtjes koken. Check tussendoor even of het niet droog kookt, maar laat de deksel verder op de pan. Als de rijst gaar is en het vocht allemaal is opgenomen is het klaar.
  4. Snij ondertussen de peterselie fijn en hak de pistachenoten en amandelen grof.
  5. Snij voor de salade de tomaten in kwarten, verwijder de zaadjes en snij dan in kleine blokjes. Snij de komkommer over de lengte in vieren, verwijder de zaadlijsten en snij ook in kleine blokjes.
  6. Snij de bosui en de blaadjes van de munt fijn en meng in een kom met de tomaat en komkommer. Meng de granaatappelmelasse en olijfolie door elkaar en meng door de salade. Breng op smaak met peper en zout.
  7. Breng ook de hasweh op smaak met peper en eventueel wat zout. Schep in een kom en druk wat aan. Leg een bord op de kom en draai om, zodat de hasweh in een mooie halve bol op het bord komt te liggen.
  8. Bestrooi met de peterselie, pistachenoten en amandelen. Serveer de hasweh met de salade.

Eet smakelijk!


Zet één van deze lekkere nagerechten op tafel na de hasweh:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.