Hartige Halloweentaart

Gepubliceerd op 31 oktober 2023 om 06:45

Happy Halloween! 🎃🎃
Met deze taart ben je alvast in de juiste sfeer. Hij ziet er niet alleen leuk uit, maar smaakt ook nog eens goed en is vegetarisch. Je vult deze taart met pompoen, hoe kan het ook anders met Halloween. Serveer deze taart met een salade erbij, dan is het genoeg voor ongeveer 4 à 5 personen.

Daarnaast voeg je ui, knoflook, rozemarijn, salie, kurkuma en parmezaan toe, voor een heerlijk smaakvolle taart. Het recept is trouwens gebaseerd op een bloemkooltaart van Ottolenghi, maar die bloemkool vervang je dus voor pompoen. Daarnaast voeg je een lekker krokant deeg toe aan de taart, daarmee kan je dan ook meteen dat leuke jack-o'-lantern gezicht toevoegen 🎃

Ingrediënten voor 1 taart

600 gr pompoen (na schillen en verwijderen pitten)
1 grote rode ui
2 knoflookteentjes
1,5 tl (verse) rozemarijn
2,5 tl (verse) salie
0,5 tl kurkuma
2 tl zout
0,5 tl versgemalen peper
7 eieren
120 gr bloem
1,5 tl bakpoeder
150 gr parmezaanse kaas
Ca. 1 el zwarte sesamzaadjes
Olijfolie
Deeg
125 gr bloem
40 ml water
1 el droge witte wijn
0,25 tl zout
0,25 tl instant gist
0,75 el olijfolie
1 tl (gedroogde) rozemarijn
1 tl (gedroogde)salie
Springvorm van 24 cm

Zo maak je deze Halloween pompoentaart

  1. Maak eerst het deeg, want dit moet minimaal een uurtje rusten voordat je het kan gebruiken. Roer het bloem en zout door elkaar in een ruime kom en roer daarna de gist, de salie en rozemarijn erdoor.
  2. Voeg dan de olie, het water en de wijn toe. Roer door elkaar en kneed op een bebloemd aanrecht tot een soepel deeg.
  3. Verdeel het deeg in een twee derde deel een één derde deel. Maak er bolletjes van, bestrijk met wat olie en dek losjes af met huishoudfolie. Laat een uurtje rusten op kamertemperatuur.
  4. Schil de pompoen, verwijder de pitten en snij in blokjes van 3 cm. Doe in een pan met 1 tl zout en overgiet met koud water. Breng aan de kook en kook de pompoen in ongeveer 10 minuten gaar. Giet daarna af en laat uitstomen en afkoelen
  5. Snipper ondertussen de ui en snij de knoflook, salie en rozemarijn fijn.
  6. Verhit een laag olie in een koekenpan en smoor de ui, knoflook, salie en rozemarijn op laag vuur zacht in 5 tot 10 minuten met een snufje zout. Laat daarna afkoelen.
  7. Warm de oven voor op 200 graden. Vet een springvorm van 24 cm in en bedek de bodem met bakpapier.
  8. Doe de uien in een ruime kom, voeg de eieren toe en klop goed door elkaar. Zeef de bloem, het bakpoeder en de kurkuma erbij en roer goed door.
  9. Rasp de parmezaan met een grove rasp en roer ook door het beslag. Voeg de rest van het zout toe en flink wat vers gemalen peper.
  10. Schep als laatste de stukjes pompoen door het beslag.
  11. Bestrooi je aanrecht met wat bloem en rol de grote bol deeg uit tot een dunne, ronde lap van ongeveer 32 cm doorsnee.
  12. Leg het deeg in de springvorm en bedek de bodem en randen er netjes mee. Giet het beslag erin.
  13. Bak de taart 25 minuten in de voorverwarmde oven.
  14. Rol ondertussen het tweede stuk deeg uit tot een ronde plak van ca. 24 cm doorsnee. Leg op een snijplank en snij er het jack-o'-lantern gezicht uit.
  15. Haal na 25 minuten de taart uit de oven (laat die aanstaan) en leg het deeg er voorzichtig op. Probeer het zoveel mogelijk in één keer goed te leggen, want het plakt snel vast aan de warme taart.
  16. Bestrijk het deeg en de gaten van het gezicht met wat olijfolie. Bestrooi daarna de gaten van het gezicht met de zwarte sesamzaadjes.
  17. Zet de taart terug in de oven en bak nog 20 minuten tot het deeg goedbruin en krokant is.
  18. Laat de taart ongeveer 20 minuten afkoelen. Serveer met een frisse salade.

Eet smakelijk!


Meer leuke Halloween gerechten om er een menu van te maken:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.