Een 3 gangenmenu is echt niet alleen voor 's avonds, je kan ook een heerlijke uitgebreide 3 gangen lunch serveren. Zeker nu de avondklok nog even verlengd wordt, is dit menu een aanrader. Is je gast in ieder geval op tijd thuis ;)
We starten de lunch met een gegrilde avocado, gevuld met Mexicaanse kipsalade. De mais en paprika erbij, zorgen voor een mooi kleurrijk gerecht. Voor de tweede gang maken we een heerlijke cherrytomaten galette. Een galette is eigenlijk een soort quiche, maar dan zonder eieren in de vulling. Deze galette heeft lekker romige vulling van mascarpone met parmezaan met daarbovenop lekker frisse cherrytomaten. We eindigen het menu met een luchtige chinois brioche. Een zoet Frans brood, gevuld met banketbakkersroom, een heerlijk toetje!
Ingrediënten voor 6 personen
Gegrilde avocado met Mexicaanse kipsalade
275 gr kipfilet
1 kipbouillonblokje
50 gr mayonaise
25 gr yoghurt
25 gr karnemelk
3 tl gerookte paprikapoeder
2 tl komijnpoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl uipoeder
1 tl gedroogde oregano
1 tl zout
0,5 tl cayennepeper
Cherrytomaten galette
250 gr bloem
3/4 tl zout
3/4 tl oregano
3/4 tl salie
125 gr koude boter
3 el ijskoud water
1 ei
Vulling
100 gr mascarpone
50 gr parmezaan
1 rode ui
2 tenen knoflook
1/2 tl salie
1/2 tl oregano
250 gr cherrytomaten
Struikje tuinkers
Chinois brioche
400 gr bloem
60 gr suiker
8 gr zout
8 gr instant gist
100 ml melk
4 eieren
175 zachte boter
Banketbakkersroom
475 ml melk
2 eidooiers
80 gr suiker
25 gr custardpoeder
25 gr maizena
1 vanillestokje
Glazuur
75 gr poedersuiker
1 à 1,5 el melk
Aan de slag met het lunch deluxe menu
Het grootste deel van dit menu maak je een dag van te voren klaar. De brioche is sowieso veel werk, dus die krijg je niet in 1 ochtendje af. En door een dag van te voren alles voor te bereiden heb je de lunch op tijd klaar en hoef je niet 's ochtends om 6 uur al te beginnen met koken ;)
Chinois brioche
Je begint met de brioche. Al met al ben je met dit zoete brood ongeveer 6 à 7 uur bezig. Gelukkig heb je tijdens het rijzen wel genoeg tijd om wat anders te doen.
Cherrytomaten galette
Tijdens de tweede rijs van de brioche kun je starten met de galette. Maak daarvoor eerst het deeg, hiervoor moet alles zo koud mogelijk zijn en moet je snel werken. Je kan hem helemaal klaarmaken en dan gewoon voor het eten nog even opwarmen op 175 graden in ongeveer 20 minuten.
Bekijk hier het recept voor de cherrytomaten galette >>
Gegrilde avocado met Mexicaanse kipsalade
Het voorgerecht kan je ook deels een dag eerder maken, namelijk de Mexicaanse kipsalade. De avocado en groente maak je direct voor het serveren klaar.
- Voor de kipsalade breng je 1 liter water aan de kook met het kipbouillonblokje. Kook de kip een kwartiertje in zacht kokend water gaar. Giet af en laat afkoelen.
- Meng ondertussen de kruiden door elkaar.
- Roer de yoghurt, mayonaise en karnemelk door elkaar en roer er 2 el kruidenmengsel doorheen.
- Trek met 2 vorken de afgekoelde kip uit elkaar, zodat je allemaal sliertjes kip krijgt. Roer het yoghurt-kruidenmengsel erdoorheen. Bewaar de salade afgesloten in de koelkast tot gebruik.
- Een half uurtje voor jullie gaan eten bereid je de rest voor. Snij de puntpaprika's in dunne reepjes en laat de mais uitlekken.
- Bak in wat olijfolie met 1 el kruiden zachtjes gaar.
- Halveer de avocado's, verwijder de pit en de schil. Smeer de snijkant in met wat olijfolie.
- Verhit een grilpan en gril de avocado's 5 minuten.
- Schep wat paprika en mais op de borden. Leg de avocado's erop en vul het gat van de pit met de kipsalade.