Hollandse pot menu

Na een Zuid-Afrikaans, Spaans en Mexicaans menu is het nu tijd voor Hollandse pot! Maar wel met een twist, want wie verwacht een pannenkoek als het over hutspot gaat, of boerenkool zonder aardappels? Ook als je geen fan bent van de Hollandse keuken is dit een lekker menu.

We starten met hutspot pannenkoekjes met knapperige spekreepjes, gevolgd door een boerenkoolquiche met rookworst. Als toetje oer-Hollandse hangop met appel-kaneelsaus. Het voordeel van dit menu is dat je alles van te voren klaar kan maken. Je kan dus lekker mee eten en hoeft niks meer te doen als je gasten er zijn.

Eet je hutspot trouwens liever als stampot in plaats van pannenkoek? Probeer dan eens de hutspot uit het menu 'Heerlijk Avondje', met een lekkere bourbonworst. 

Ingrediënten voor 6 personen

Hutspot pannenkoekjes

600 gr aardappel
450 gr wortel
150 gr ui
200 ml melk
2 eieren
100 gr bloem
Nootmuskaat naar smaak
300 gr spekreepjes
Bosje peterselie

Boerenkoolquiche

260 gr bloem
115 gr volkorenmeel
1 tl zout
185 gr koude boter
1,5 ei
5 el ijskoud water
1 grote ui
3 teentjes knoflook
450 gr boerenkool (gesneden)
5 takjes tijm
1 rookworst
5,5 eieren
325 ml slagroom
100 parmezaan
5 el paneermeel
Springvorm van 26 cm

Hangop met appel-kaneelsaus

1,5 liter yoghurt
150 ml slagroom
3 el suiker
600 gr appels
150 gr geleisuiker
1 tl kaneel
6 el water
4 el citroensap

Aan de slag

We beginnen met het bereiden van de hangop, deze moet ongeveer 8 uur uitlekken. Je hoeft dan niks te doen, gewoon in de koelkast zetten en er na 8 uur uithalen. Wel even op tijd klaarzetten dus, bijvoorbeeld een avond van te voren. Zodat het de volgende ochtend klaar is.

  1. Neem een ruime kom en leg daarin een zeef. Spoel een theedoek af onder koud water, knijp uit en leg in de zeef.
  2. Schep de yoghurt erin. Het maakt niet zoveel uit wat voor yoghurt je gebruikt. In veel recepten staat volle yoghurt, maar ik maakte het met magere yoghurt en dat wordt ook lekker.
  3. Leg een stuk huishoudfolie over de yoghurt en vouw de theedoek erover heen. Zet in de koelkast.
  4. Na 8 uur kun je de hangop uit de theedoek scheppen. Bewaar in een afgesloten bak in de koelkast tot gebruik.
  5. Voor de appel-kaneelsaus schil je de appels en snij ze in kleine stukjes.
  6. Doe in een pannetje met het water en de citroensap en kook een half uurtje op laag vuur.
  7. Voeg dan de kaneel en geleisuiker toe en breng weer aan de kook, laat 3 minuten koken en haal van het vuur.
  8. Maal in een keukenmachine of blender fijn tot een dikke saus en laat afkoelen.
  9. Klop de slagroom stijf met de 3 el suiker en schep door de hangop.
  10. Verdeel de helft van de hangop over 6 glazen. Schep daar het grootste deel van de appelsaus op, dan de rest van de hangop en sluit af met de rest van de appelsaus.
  11. Strooi er eventueel nog wat amandelen of munt overheen.
  12. Je kan het gewoon in de koelkast bewaren tot je gaat eten.

Maak nu alvast de hutspot pannenkoekjes:

  1. Roer voor het beslag de eieren los en roer het bloem erdoor. Voeg al roerend rustig de melk toe, tot een glad beslag.
  2. Rasp nu de aardappels en wortels en snipper de ui.
  3. Roer alles door het beslag en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  4. Verhit wat boter in een pan en bak de pannenkoekjes ongeveer 4 minuten per kant. Ik maakte 2 pannenkoekjes per persoon met een kookring van 12 cm doorsnee. Dan ben je dus wel even aan het bak. Gebruik eventueel 2 pannen tegelijk, of 1 grote pan waarin meerdere pannenkoekjes passen. Je kan ook 1 grotere pannenkoek per persoon bakken.
  5. Voor serveren kan je de pannenkoekjes even opwarmen in de magnetron.
  6. Bak pas bij serveren de spekjes op middelhoog vuur rustig knapperig.
  7. Snij ondertussen de peterselie fijn en strooi samen met de spekjes over de pannenkoekjes.

Ook de boerenkoolquiche kun je vast klaarmaken, dan hoef je die alleen nog maar op te warmen:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Eerst bereid je het deeg voor, het is belangrijk om snel te werken en met koude ingrediënten.
  3. Roer het bloem, zout en 50 gr boerenkool door elkaar, snij de boter in kleine blokjes en wrijf met je (koude) handen door de bloem.
  4. Voeg het ei toe en kneed erdoor heen. Als laatste voeg je het koude water toe.
  5. Kneed tot een deegbal, wikkel in huishoudfolie en leg minstens een half uur in de koelkast.
  6. Ondertussen kun je de vulling bereiden; snij de ui en knoflook fijn, ris de blaadjes van de tijm en snij ook fijn.
  7. Verhit wat olie in een ruime pan en fruit de ui en knoflook op middelmatig vuur aan.
  8. Voeg na een paar minuten de tijm en boerenkool toe en bak een minuut of 5. Roer af en toe door en laat iets afkoelen.
  9. Rasp de parmezaan en klop de eieren los met de slagroom. Roer dan de parmezaan erdoor en vervolgens de boerenkool. Breng op smaak met peper en zout.
  10. Vet de springvorm in, rol het deeg uit en beleg de vorm ermee. Strooi het paneermeel over de bodem. Giet de vulling erin en druk iets aan.
  11. Snij nu de rookworst in plakken, doop ze even in de vulling, zodat ze bedekt zijn met ei en leg erboven op.
  12. Bak de quiche in 40 tot 45 minuten gaar. Als je hem later gaat eten kan je hem dan nog 20 minuutjes opwarmen op 175 graden, dek hem af met aluminiumfolie zodat de rookworst niet verbrand.

Eet smakelijk!