Het Zuid-Afrikaanse menu

Mijn eerste driegangen menu voor het blog is dit Zuid-Afrikaanse menu. De bekende Zuid-Afrikaanse bobotie eet ik al jaren. Vroeger maakte ik dat meestal uit een pakje, maar zelf maken is lekkerder, gezonder en net zo makkelijk! Een malva-pudding proefte ik voor het eerst nadat mijn moeder op vakantie was geweest in Zuid-Afrika. Ze had het daar leren kennen en maakte het thuis na. Echt heerlijk, maar wel echt voor zoetekauwen! Het is een soort cake die lekker smeuïg wordt door er een saus van slagroom, roomboter en suiker overheen te gieten. 

Dit menu had dus alleen nog een lekker voorgerecht nodig. Dat werd de bunny chow, een heerlijke bonencurry geserveerd in brood. De bunny chow is vegetarisch en ook de bobotie maak je makkelijk vegetarisch. Gewoon het gehakt vervangen voor een vegetarische variant. Op die manier kan je dit menu dus ook makkelijk aan vegetariërs serveren. 

Ingrediënten voor 6 personen

Bunny chow

1 stokbrood
3 aardappelen
400 gr kidneybonen
2 tomaten
1 ui
200 ml groentebouillon
2 eetlepels tomatenpuree
2 teentjes knoflook
1 eetlepel verse gember
2 eetlepels kerriepoeder
0,5 gesneden groene peper
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel korianderpoeder
1 theelepel zout
(1 theelepel chilipoeder)
Een bosje verse koriander

Bobotie

1 kilo Sperziebonen
750 gr hoh gehakt
40 gr mango chutney
40 gr abrikozenjam
20 gr kerriepoeder
1,5 eetlepels kurkuma
2,5 eetlepels azijn
40 gr rozijnen
1 eetlepel zout
1,5 eetlepels worchester saus
2 uien
4 witte boterhammen
300 ml melk
6 eieren

Voor erbij
400 gr rijst
2 bouillonblokjes
50 gr rozijnen

Malva pudding

185 gr suiker
185 gr bloem
60 ml melk
3 eieren
40 gr roomboter
1,5 eetlepels abrikozenjam
1,25 theelepels azijn
1,25 theelepels baksoda
Snufje zout

Saus
250 ml slagroom
125 gr roomboter
125 gr suiker
1 zakje vanillesuiker

KokenKoken

Aan de slag

Dit is een uitgebreid menu waarvoor je ook vrij veel ingrediënten nodig hebt, je zal dus wel op tijd moeten beginnen met de voorbereidingen. Vooral het snijden van alle ingrediënten kost veel tijd. Heb je daar geen zin in? Probeer dan zoveel mogelijk voorgesneden groenten te kopen. Het voordeel van dit menu is wel dat je alles voor kan bereiden zodat je er tijdens het eten bijna geen werk meer aan hebt.

Bobotie

Begin met de voorbereiding van de bobotie, deze hoef je dan tijdens het eten van het voorgerecht alleen nog op te warmen in de oven. Zoals gezegd maak je dit gerecht makkelijk vegetarisch. Let dan wel op welke vleesvervanger je gebruikt, veel vegetarische rulstukjes bevatten al zout, dus laat het zout dan weg. Gebruik ook flink wat boter om de stukjes in te bakken, omdat het vaak wat droger is dan gewoon gehakt. 

Hier lees je het recept voor de bobotie >> 

Malva pudding

Als tweede bereid je de malva pudding vast voor. Je kan deze helemaal voorbereiden, zodat je de pudding tijdens het eten van de boboti kan bakken. De ingrediënten voor de saus doe je ook vast in het pannetje. Zet dit aan als je klaar bent met het hoofdgerecht en blijf er dan wel even bij, want de saus mag niet gaan koken.

Lees hier het volledige recept voor de malvapudding >>

Bunny chow

Als laatste maak je het voorgerecht, de bunny chow. Deze curry kun je alvast helemaal klaar maken, zodat je hem alleen nog maar hoeft op te warmen en opdienen. Dat opdienen is wel belangrijk, dit gerecht ontleent zijn naam namelijk uit de manier waarop het wordt geserveerd. Het woord bunny komt in dit geval niet van een konijntje, maar gaat over de bun. Oftewel het brood waarin het wordt geserveerd. 

Hier vind je het recept voor de bunny chow >>

Eet smakelijk!