Het vegetarisch-indiase menu

Dit vegetarische menu is geïnspireerd op de Indiase keuken. We beginnen met een lekker, lichtpittig bladerdeegtaartje met groenten in rode currypasta en daarbij een frisse komkommer raita. Het hoofdgerecht is een dahl van zoete aardappel en rode linzen. We sluiten af met een mango kulfi, een traditioneel Indiaas ijs dat je makkelijk zelf kan maken.

Ingrediënten voor 6 personen

Groente taartjes met raita

6 bladerdeeg plakjes (roomboter)
150 gr rode currypasta
3 eetlepels zonnebloemolie
2 tomaten
1 gele paprika
1 rode ui
6 takjes verse munt

Halve komkommer
175 ml volle yoghurt
1/4 theelepel suiker
1/4 theelepel zout
1 theelepel komijnzaad
10 zwarte peperkorrels
1/4 theelepel paprikapoeder

Dahl met naan en pompoensalsa

600 gr spinazie
3 uien
3 eetlepels verse gember
250 gr zoete aardappel
200 gr aardappel
3 eetlepels kerriepoeder
140 gr tomatenpuree
750 ml kokosmelk
3 groentebouillonblokjes
200 gr rode linzen
60 gr pompoenpitten
Bosje verse koriander
3 Limoenen
3 naanbroden
2 teentjes knoflook

Mango kulfi

350 gr diepvriesmango
1 blikje gecondenseerde melk
300 ml kookroom
25 gr amandelmeel
1 theelepel gemalen kardemon
30 gr pistachenoten
6 siliconen muffinvormpjes

Aan de slag

Voor dit menu moet je echt aan het begin van de middag al beginnen.Schrik niet, je bent niet de hele middag bezig, maar de  kulfi moet 5 à 6 uur in de in de vriezer staan. Uiteindelijk ben je met de voorbereidingen zo'n anderhalf uur bezig. Tijdens het eten heb je dan nog ongeveer 25 minuten werk aan de dahl. Je start dus met de kulfi:

  1. Haal ook de mango op tijd uit de diepvries, zodat het kan ontdooien
  2. Giet de gecondenseerde melk en kookroom in een pan, breng al roerend aan de kook.
  3. Als het zachtjes kookt meng je het amandelmeel erdoor. Laat het 6 tot 8 minuten zachtjes doorkoken en binden. Blijf erbij en doe geen deksel op de pan, voor je het weet kookt het over en zit je hele fornuis eronder (Ja, ik spreek helaas uit ervaring...)
  4. Haal de pan van het vuur en laat helemaal afkoelen. Als je net zo ongeduldig bent als ik, is het handig om je gootsteen te vullen met koud water en de pan daarin te zetten. Dan duurt het ongeveer 3 kwartier om af te koelen. Roer het tussendoor af en toe om, zodat er geen vel op komt.
  5. Pureer ondertussen de ontdooide mango in een blender of keukenmachine.
  6. Is het roommengsel helemaal afgekoeld? Voeg het dan samen met de kardemom toe aan de blender en meng met de mangopuree.
  7. Verdeel het mengsel over de muffinvormpjes en zet 5 à 6 uur in de vriezer.
  8. Verhit een droge pan en rooster de pistachenootjes ongeveer 2 minuutjes. Laat afkoelen en hak grof, bewaar in bakje tot serveren.

Nu kan je de dahl voorbereiden: om te voorkomen dat de aardappel, linzen en spinazie te gaar worden kan je de dahl niet van te voren al bakken/koken. Je kan wel vast alle ingrediënten klaar zetten, hier ben je ongeveer een half uurtje mee bezig, dus dat kan je mooi doen terwijl je wacht tot het roommengsel voor de kulfi is afgekoeld.

  1. Snipper de ui, snijd de gember fijn en zet in 2 aparte bakjes klaar. Voeg in het bakje van de gember ook vast de kerriepoeder en tomatenpuree toe, die gaan straks allemaal tegelijk in de pan.
  2. Schil de zoete aardappels en gewone aardappels en snijd in blokjes van zo'n 2 cm, zet klaar in een ruime kom waarin je ook de rode linzen afweegt.
  3. Snij de spinazie vast grof en zet ook nog even in de koelkast.
  4. Pof de pompoenpitten in een droge pan, totdat ze gaan 'poppen'.
  5. Snijd de koriander fijn en doe de helft in een bakje, rasp de limoenen erboven en meng het sap van anderhalve limoen erdoor, voeg de pompoenpitten en 3 eetlepels extra vierge olijfolie toe. Voeg eventueel peper en zout toe.
  6. Doe de rest van de koriander in een ander bakje en mix met 3 eetlepels olijfolie. Pers de teentjes knoflook uit en roer erdoor, breng op smaak met peper en zout. Smeer de olie over de naanbroden.

Je kan ook de raita vast voorbereiden, zodat de smaken er vast goed in trekken: 

  1. Schil de komkommer, snij over de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snij in stukjes en zet opzij.
  2. Mix de yoghurt met het zout en de suiker en zet ook opzij
  3. Verhit een pan met dikke bodem op middelheet vuur. Zet het vuur uit en doe het komijnzaad en de peperkorrels er een halve tot hele minuut in totdat deze beginnen te geuren.
  4. Haal uit de pan en laat even afkoelen. Maal ze dan fijn in een hakmolen of met een vijzel.
  5. Mix 3/4 van het mengsel door de yoghurt en voeg ook de komkommer toe.
  6. De rest van de komijn, peper en het paprikapoeder strooi je straks vlak voor het serveren over.

Alles staat nu klaar voor gebruik, zodat je straks sneller klaar bent, wel zo gezellig als je visite hebt!

Aan tafel!

Ongeveer een half uur voor jullie willen gaan eten kan je starten met de groente taartjes:

  1. Haal eerst de bladerdeegplakjes uit de vriezer en leg naast elkaar met een vochtige theedoek erover.
  2. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
  3. Snipper de ui en snij de paprika in blokjes. Verwijder de zaadjes van de tomaten, dep droog met een keukenpapiertje en snij rest ook in blokjes.
  4. Meng de currypasta met de olie, meng ongeveer een derde hiervan door de paprika, ui en tomaat.
  5. Leg de bladerdeegplakjes op een bakplaat met bakpapier en smeer de rest van de rode curry over de plakjes, laat de randjes vrij.
  6. Verdeel de groenten over het bladerdeeg en bak 20 minuten in de oven.
  7. Snij ondertussen de munt fijn
  8. Strooi de munt over de bladerdeegtaartjes als ze uit de oven komen en serveer direct samen met de raita (waar je de resterende peper, komijn en paprikapoeder overheen hebt gestrooid)

Na het voorgerecht kan je de dahl klaarmaken, dit duurt ongeveer 25 minuten.

  1. Verwarm de oven weer voor op 200 graden
  2. Verwarm olie in een ruime pan met deksel en bak de ui op gemiddeld vuur in 3 minuutjes zacht, voeg dan de gember, tomatenpuree en het kerriepoeder toe en bak nog 2 minuutjes
  3. Nu voeg je de kokosmelk, 1250ml heet water en de bouillonblokjes toe, breng dit aan de kook.
  4. Voeg de aardappel en linzen toe en laat een kleine 20 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan.
  5. Smeer de knoflookolie die je eerder (stap 7 ) maakte over de naanbroden en bak in ongeveer 5 minuten af
  6. Na 20 minuten roer je de spinazie door de dahl en laat het even slinken. Breng op smaak met peper en zout
  7. Serveer samen met de pompoensalsa en het naanbrood.

TIP: niet iedereen houdt van koriander. Check het even bij je gasten en vervang het eventueel voor peterselie.

Kulfi

  1. Haal de kulfi uit de vriezer en meteen uit de vormpjes
  2. Zet op bordjes en laat even 10 minuten op temperatuur komen
  3. Strooi de pistachenootjes erover en serveer

Eet smakelijk!