Dahl met pompoensalsa en naan

Gepubliceerd op 9 februari 2025 om 11:57

Deze dahl zit bomvol smaak en is mega gezond. Je hebt geen gigantische hoeveelheid kruiden en specerijen nodig voor al die smaak, want je gebruikt gewoon kerriepoeder, samen met gember en ui ben je dan lekker snel klaar. De dahl is goed vullend, omdat er linzen, aardappel en zoete aardappel in zitten. Daarnaast voeg je nog spinazie toe voor de vitaminen en je serveert er een lekkere frisse, krokante salsa bij van koriander en pompoenpitten. 

Alles bij elkaar ben je ongeveer een uur bezig om de dahl te maken, want je moet wel flink wat snijden en schillen. Ik maakte deze dahl bij dit vega-Indiase menu, maar het is zelfs helemaal plantaardig. Lekker bij een etentje, maar ook gewoon als doordeweekse maaltijd!

Ingrediënten voor 6 personen

600 gr spinazie
3 uien
3 eetlepels verse gember
250 gr zoete aardappel
200 gr aardappel
3 eetlepels kerriepoeder
140 gr tomatenpuree
750 ml kokosmelk
3 groentebouillonblokjes
200 gr rode linzen
60 gr pompoenpitten
Bosje verse koriander
3 Limoenen
3 naanbroden
2 teentjes knoflook
3 el extra vierge olijfolie
3 el gewone olijfolie

KokenKoken

Zo maak je deze dahl met pompoensalsa

  1. Snipper de ui, snij de gember fijn en zet in 2 aparte bakjes klaar. Voeg in het bakje van de gember ook vast de kerriepoeder en tomatenpuree toe, die gaan straks allemaal tegelijk in de pan.
  2. Schil de zoete aardappels en gewone aardappels en snijd in blokjes van zo'n 2 cm, zet klaar in een ruime kom waarin je ook de rode linzen afweegt.
  3. Snij de spinazie vast grof en zet nog even in de koelkast.
  4. Pof de pompoenpitten in een droge pan, totdat ze gaan 'poppen'.
  5. Snijd de koriander fijn en doe de helft in een bakje, rasp de limoenen erboven en meng het sap van anderhalve limoen erdoor, voeg de pompoenpitten en 3 eetlepels extra vierge olijfolie toe. Voeg naar smaak peper en zout toe.
  6. Doe de rest van de koriander in een ander bakje en mix met 3 eetlepels olijfolie. Pers de teentjes knoflook uit en roer erdoor, breng op smaak met peper en zout. Smeer de koriander-knoflook olie over de naanbroden.
  7. Verwarm de oven voor op 200 graden
  8. Verwarm olie in een ruime pan met deksel en bak de ui op gemiddeld vuur in 3 minuutjes zacht, voeg dan de gember, tomatenpuree en het kerriepoeder toe en bak nog 2 minuutjes
  9. Nu voeg je de kokosmelk, 1150 ml heet water en de bouillonblokjes toe, breng dit aan de kook.
  10. Voeg de (zoete) aardappel en linzen toe en laat een kleine 20 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan.
  11. Bak ondertussen de naanbroden in ongeveer 5 minuten af in de voorverwarmde oven.
  12. Na 20 minuten roer je de spinazie door de dahl en laat het even slinken. Breng op smaak met peper en zout.
  13. Serveer de dahl in de pan midden op tafel met de pompoensalsa en de naan er los bij.

Eet smakelijk!


Serveer de dahl na een van deze voorgerechten: