Deze veenstekersschotel is een goede vullende maaltijd, niet zo vreemd aangezien veensteken een zware baan was. Dan kun je wel een stevige maaltijd gebruiken. Hij zit vol aardappel en bonen. De smaakmakers in deze schotel zijn appelstroop, komijnekaas en spekreepjes. Het lijkt een gekke combi, maar bleek erg lekker te zijn.
Ik voegde er nog wat tijm en knoflook aan toe en bij gebrek aan groente ook champignons. Je kan er ook een salade bij eten, of voeg bijvoorbeeld nog wat broccoliroosjes toe. Het is een lekkere doordeweekse maaltijd, maar je kan hem ook tijdens een winters etentje maken. Bijvoorbeeld als hoofdgerecht bij het Drentse menu.
Ingrediënten voor 5 à 6 personen
(ervan uitgaande dat je ook een voor- ennagerecht eet, anders is dit voor 4 personen)
700 gr aardappels
Pot bruine bonen (680 gr nettogewicht)
Pot witte bonen (660 gr nettogewicht)
400 gr champignons
250 gr gerookte spekreepjes
150 gr komijnekaas
2 uien
2 el appelstroop (of iets extra)
2 tenen knoflook
Paar takjes tijm
Ca. 4 el bonenvocht
Aan de slag met deze Drentse veenstekersschotel
- Schil de aardappels en snij in blokjes van ongeveer 2 cm en doe in een pan met water en wat zout. Breng aan de kook en kook de aardappelblokjes in ca. 10 minuten gaar. Giet daarna af en laat even uitstomen.
- Snij de spekreepjes in blokjes en de ui en knoflook fijn. Maak de champignons schoon en snij in partjes. En rasp de komijnekaas.
- Verhit een klein beetje olie in een ruime koekenpan of hapjespan met deksel. Bak de spekblokjes en ui 5 tot 10 minuten.
- Voeg dan de champignons en knoflook toe. Doe ook de takjes tijm in de pan, maar bewaar er een paar voor garnering. Bak nog eens 5 tot 10 minuten.
- Giet ondertussen de bonen af, maar bewaar het vocht. Roer de aardappels, bonen en appelstroop door de schotel.
- Voeg 4 à 5 eetlepels bonenvocht toe, zodat er een klein laagje vocht in zit.
- Doe de deksel op de pan en laat ongeveer 5 minuten zachtjes pruttelen. Haal dan de deksel van de pan en laat nog een paar minuten zacht koken, om het meeste vocht te verdampen.
- Roer de kaas erdoor en breng de veenstekerschotel op smaak met peper, zout en eventueel nog wat appelstroop.
- Garneer met wat tijmblaadjes en serveer in de pan, zodat iedereen lekker zelf kan opscheppen.
Eet smakelijk!
Serveer een lekker toetje na de veenstekersschotel: