Malvapudding

Gepubliceerd op 9 februari 2021 om 09:55

Toetje voor echte zoetekauwen! Deze malvapudding is onderdeel van het Zuid-Afrikaanse menu en een heerlijk smeuïg toetje. Eigenlijk bak je een soort cake die je vervolgens overgiet met een karamelsaus. Die trekt er helemaal in, waardoor het smeuïg en zoet wordt. 

Het lijkt redelijk veel, zeker als je net gegeten hebt. Maar mijn ervaring is dat er (helaas) nooit iets overblijft van deze heerlijke malvapudding. Je kan hem trouwens ook prima eten als tussendoortje bij de thee, een high tea of bij een uitgebreide brunch, altijd lekker eigenlijk! 

Ingrediënten voor 1 pudding (ca 6 personen)

185 gr suiker
3 eieren
60 ml melk
1,5 eetlepels abrikozenjam
40 gr roomboter
1,25 theelepels azijn
1,25 theelepels baksoda
185 gr bloem
Snufje zout

Saus
250 ml slagroom
125 gr roomboter
125 gr suiker
1 zakje vanillesuiker

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Klop de eieren met de suiker luchtig.
  3. Voeg de jam en melk er aan toe.
  4. Smelt ondertussen de boter met de azijn en voeg dit ook toe aan de eieren en suiker.
  5. Zeef de bloem met het baksoda en zout en voeg toe aan het eimengsel. Klop alles goed door en schenk in een ronde ovenschaal.
  6. Bak 40 minuten in de oven.
  7. Doe de ingrediënten voor de saus in een steelpannetje en laat zachtjes opwarmen, zonder dat het kookt. Als je de saus kookt wordt deze te dik en trekt het niet goed meer in de pudding. Dan heb je een vrij droge cake met een hele dikke laag saus erop.
  8. Haal de cake uit de oven, prik er gaatjes in met een sateprikker (tot de bodem) en giet je de saus erover.
  9. Zet de malvapudding vast op tafel, maar snij pas aan als de saus er helemaal ingetrokken is.

Eet smakelijk!