Wie houdt er nou niet van Mexicaans!? Of Texmex moet ik eigenlijk zeggen, want het Mexicaans dat we in Nederland gewend zijn schijnt helemaal niet op het eten te lijken dat in Mexico gegeten wordt. Maar goed, dit menu is dus een Nederlandse versie van Mexicaans en ik hou ervan.
We starten met een lekkere nachoschotel, met zelfgemaakte guacamole en cheddarsaus. Daarna een goed gekruide chili con carne. Om deze extra diepte en smaak te geven voegen we daar pure chocolade aan toe, dat maakt het extra lekker! We sluiten af met churros, die maak je lekker zelf in de oven en dip je in een heerlijke chocoladesaus.
Ingrediënten voor 6 personen
Nachoschotel met kaassaus en guacamole
200 gr tortilla chips
2 tomaten
1 groene paprika
1 rode paprika
Blikje mais (140 gr uitlekgewicht)
1 rode ui
2 tl Mexicaanse kruiden
125 gr verse cheddar
Bosje koriander
Cheddarsaus
15 Cheddarplakjes
200 ml Kookroom
6 schijfjes jalapenopepers uit een potje
2 teentjes knoflook
Guacamole
2 avocado's
2 teentjes knoflook
1 tomaat
Chili con carne
600 gr Kidneybonen
6 rundertartaartjes (100 gr per stuk)
1 of 2 verse chilipepers
3 tomaten
1 gele paprika
2 rode paprika
50 gr pure chocola (70%)
Bosje verse koriander
280 gr mais
600 gr tomatenblokjes (uit blik)
1 grote ui
3 tenen knoflook
1 theelepel chilipoeder
2 eetlepels gerookt paprikapoeder
1 eetlepel korianderpoeder
1 eetlepel komijnpoeder
140 gr tomatenpuree
1 blokje runderbouillon
Voor erbij
Een stokbrood
200 gr gezouten roomboter
Chilivlokken (naar smaak)
1/2 theelepel chilipoeder
1/2 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel gedroogde peterselie
Churros uit de oven
150 gr ongezouten boter
265 ml water
Snufje zout
180 gr bloem
2 eieren
100 gr suiker
1 theelepel kaneel
225 gr chocola
250 ml kookroom
Aan de slag
Chili con carne
Voor dit menu kan je een deel ruim van te voren klaar maken. Begin met de chili con carne, hoe langer die staat hoe beter het gaat smaken. Je kan hem ook een dag van te voren vast maken en bewaren in de koelkast. Voeg het vlees wel pas toe vlak voor je gaat eten, zodat het niet te gaar wordt.
Lees hier het recept voor de chili con carne >>
Churros
Ook de chocoladesaus en het deeg voor de churros kan je vast maken, zodat je het alleen nog in de oven hoeft te zetten als jullie klaar zijn voor het toetje. Voordeel van churros uit de oven is dat je huis niet naar frituur vet gaat stinken en het is ook nog eens gezonder. Het recept voor de churros lees je hieronder:
- Doe de boter, 20 gr suiker, het zout en het water samen in een pannetje. Breng aan de kook, zodat de boter smelt en het zout en suiker oplossen.
- Als het kookt roer je de bloem er snel doorheen met de pannenlikker tot een deeg ontstaat.
- Haal daarna meteen van het vuur, zodat de bloem niet gaart in de pan. Anders krijjg je soezendeeg ipv churros. Laat het deeg 10 minuutjes afkoelen.
- Roer dan één voor één de eieren erdoor. Zet afgedekt apart tot je de churros gaat bakken.
- Maak nu alvast de chocoladesaus. Hak daarvoor de chocolade fijn.
- Verwarm een klein laagje water in een pan op laag vuur, zodat het water niet kookt. Zet daarin een kleinere pan waarin je de chocola smelt samen met de kookroom. Roer af en toe door tot de chocolade helemaal gesmolten is.
Ik heb hiervoor de 'donkere melkchocola' van Tony Chocolonely gebruikt, een goede middenweg voor zowel melk als pure chocolade liefhebbers. - Als je klaar bent voor het toetje verwarm je de oven voor op 200 graden (hetelucht).
- Doe het deeg in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van 9mm. Bedek een bakplaat met bakpapier (tip: plak het bakpapier met wat boter vast aan de bakplaat zodat het niet steeds verschuift).
- Spuit nu 24 deegrepen van zo'n 12 cm op de bakplaat. Zorg dat de repen ongeveer 1,5 tot 2 cm dik zijn, wanneer je ze te dun maakt heb je straks alleen een soort knapperig korstje. En als ze te dik zijn worden ze niet gaar, het formaat is dus wel belangrijk.
- Bak de churros in ongeveer 22 minuten gaar in de oven.
- Zet een diep bord klaar met daarin de rest van de suiker en het kaneel. Warm de chocoladesaus nog even au-bain-marie op.
- Zodra de churros klaar zijn wentel je deze door de kaneelsuiker. Serveer warm, samen met de chocoladesaus.
Nachoschotel
Dan nog de nachoschotel als voorgerecht. Die kan je als laatste voorbereiden en hoef je dan alleen nog even in de oven te zetten als jullie lekker gaan eten. Deze nachoschotel is vegetarisch, heb je liever wel vlees bij je nacho's? Bak terwijl de nachoschotel in de oven staat 350 gr gehakt rul met 2 tl Mexicaanse kruiden en bedek de nacho's hiermee als ze uit de oven komen. Bestrooi daarna pas met de koriander.
Lees hier het recept voor nachoschotel >>