Chili con carne

Gepubliceerd op 2 juli 2021 om 18:24

Chili con carne is een van mijn favoriete gerechten! En dan te bedenken dat ik vroeger (niet eens zo heel lang geleden) helemaal niet van bonen hield... Deze chili is extra smaakvol doordat er een beeetje pure chocola doorheen zit. Dat geeft echt een heerlijke volle smaak. Ik serveerde er een stokbroodje met chiliboter bij. Rijst is ook lekker voor erbij, maar eigenlijk heeft deze chili helemaal geen bijgerechtjes nodig.

Ingrediënten voor 4 tot 6 personen

1 theelepel chilipoeder
2 eetlepels gerookt paprikapoeder
1 eetlepel korianderpoeder
1 eetlepel komijnpoeder
1 grote ui
3 tenen knoflook
1 of 2 verse chilipepers
3 tomaten
1 gele paprika
2 rode paprika
280 gr mais
140 gr tomatenpuree
600 gr tomatenblokjes (uit blik)
600 gr Kidneybonen
1 blokje runderbouillon
6 rundertartaartjes (100 gr per stuk)
50 gr pure chocola (70%)
Bosje verse koriander

Voor erbij
Een stokbrood
200 gr gezouten roomboter
Chilivlokken (naar smaak)
1/2 theelepel chilipoeder
1/2 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel gedroogde peterselie

Zo maak je de chili con carne

  1. Haal de boter voor de chiliboter vast uit de koelkast, zodat deze wat zachter wordt.
  2. Weeg de kruiden vast af, snipper de ui, snij de chilipepers fijn (bepaal zelf of je er 1 of 2 gebruikt, afhankelijk van hoe pittig je het wilt), snij of pers de knoflook fijn.
  3. Snij de paprika's in blokjes en de tomaten in kwarten, verwijder de zaadlijsten en snij het vlees dan ook in blokjes. Laat de mais uitlekken.
  4. Verhit olie in een braadpan of hapjespan met deksel en fruit hierin de ui, knoflook, chilipepers en kruiden 3 à 4 minuten aan. Voeg de tomatenpuree toe en bak 2 minuutjes mee.
  5. Roer dan de mais, paprika en tomaten erdoor (je hebt nu mooie kleurige pan vol groente).
  6. Giet de bonen af en voeg samen met de tomatenblokjes en het bouillonblokje toe.
  7. Laat nu op heel laag vuur staan, het mag zachtjes koken. Roer het af en toe even door.
  8. Ondertussen kun je de chiliboter vast klaarmaken: doe de boter in een schaaltje samen met de kruiden. Prak de kruiden en boter met een vork door elkaar.  
  9. Proef even en bepaal zelf hoeveel chilivlokken je erin wilt hebben. Zet apart, maar niet in de koelkast, anders is het niet te smeren.
  10. Een minuut of 10 voordat jullie gaan eten zet je het vuur wat hoger, zodat de chili wat harder kookt.
  11. Hak ondertussen de chocola grof en roer door de chili. Let op dat je echt chocola van zo'n 70% gebruikt, anders wordt het veel te zoet of juist te bitter.
  12. Verdeel de rundertartaar nu in kleine stukjes (kan gewoon met je handen, maar natuurlijk ook met een mes) en roer door de chili. Verwarm nog zo'n 5 minuutjes door. Snij ondertussen de koriander fijn. 
  13. Proef en voeg eventueel nog wat chilipoeder toe, of als je het te pittig vind, voeg dan wat bruine basterdsuiker toe.
  14. Serveer de chili con carne met de koriander, het stokbrood en de chiliboter.

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.