Afwasproof menu: na een gezellige diner thuis word je natuurlijk niet blij van een hele keuken vol afwas. Dit eenpansmenu is de oplossing! Voor iedere gang heb je slechts één pan nodig. Oké toegegeven, eigenlijk hoor ik het een driepansmenu te noemen, maar dat klinkt toch een stuk minder leuk...

Het menu start met een lauwwarme kipsalade, barstensvol smaak. Daarna een heerlijke romige citroenrisotto met warmgerookte zalm. Als toetje een gebakken banaan met pindakaas-karamelsaus. Alles is makkelijk en redelijk snel te maken, maar het hoofdgerecht en toetje zijn niet echt voor te bereiden, dus er zit wel wat tijd (zo'n 20 minuutjes) tussen de gangen. Maar goed, dan kunnen jullie het eten even laten zakken.   

Ingrediënten voor 6 personen

Lauwwarme pittige kipsalade

600 gr kipdijfilet
3 tl paprikapoeder
1,5 tl knoflookpoeder
1,5 tl salie
1,5 tl uipoeder
1,5 tl zout
0,75 tl witte peper
0,75 tl chili poeder
1 rode paprika
1 ui
350 gr wortel
100 gr veldsla
Ca 20 cherrytomaten

Citroenrisotto met warmgerookte zalm

450 gr risottorijst
375 gr warmgerookte zalm
375 gr (diepvries) erwten
1,5 pepertje
3 tenen knoflook
2 uien
3 citroenen
50 gr mascarpone
3 bosuien
225 ml prosecco
1100 ml hete groentebouillon
Bosje peterselie

Gebakken banaan met pindakaas-karamelsaus

6 bananen
60 gr pinda's
80 gr pindakaas
450 gr suiker
350 ml slagroom

Aan de slag

We beginnen voor dit menu gewoon met het voorgerecht, de lauwwarme pittige kipsalade. Deze kan je wel vast maken en opwarmen als je gaat eten:

  1. Snij eerst de kipdijfilet's in heel dunne reepjes.
  2. Mix de kruiden door elkaar in een bakje en voeg 3 eetlepels olijfolie toe. Mix de kip met de marinade en laat even staan.
  3. Snij de paprika in dunne reepjes. Schrap de wortels en rasp deze. Snij de ui in dunne kwart-ringen.
  4. Verhit nu een klont boter in een wokpan op middelmatig vuur.
  5. Fruit de ui aan, voeg de kip toe als de ui glazig is en zet het vuur wat hoger.
  6. Voeg na zo'n 5 minuten de wortel en paprika toe en schenk er 150 ml water bij.
  7. Zet het vuur weer iets lager en laat de kip en groenten nu ongeveer een half uurtje bakken, voeg tussendoor nog een keer zo'n 75 ml water toe als alles verdampt is. (Je kan het nu van het vuur halen en laten staan. Als je gaat eten warm je het even op middelmatig vuur op.)
  8. Verdeel ondertussen de veldsla over de borden, snij de cherrytomaten doormidden en leg ook op de borden.
  9. Druppel een beetje olijfolie over de sla en bestrooi met wat peper en zout. Schep de kip bovenop de veldsla

Risotto moet je echt meteen serveren als het klaar is, anders wordt de rijst veel te zacht. Deze bereid je dus pas als het voorgerecht op is. Je kan wel van te voren alvast alles snijden en klaarleggen (stap 10 t/m 12):

  1. Snij de peper, ui en knoflook fijn.
  2. Snij de schil van de citroenen met een dunschiller en snij de plakjes in repen.
  3. Snij de bosuien in ringetjes en de peterselie fijn.
  4. Doe 2 groentebouillonblokjes in een grote maatbeker en voeg 1100 ml kokendheet water toe.
  5. Verhit wat olie of boter in een pan en fruit de ui, peper en knoflook aan. Voeg na een paar minuten de rijst toe en bak een minuutje mee.
  6. Blus de rijst dan af met de prosecco. Zodra de prosecco verdampt is voeg je een scheut bouillon toe.
  7. Blijf doorgaan met steeds bouillon toevoegen als het verdampt is tot de rijst gaar is, dit duurt ongeveer 20 minuten.
  8. Als je het laatste beetje bouillon toevoegt roer je de erwten en citroenschil erdoor.
  9. Snij een citroen doormidden. Zet het vuur uit en pers het sap van een halve citroen bij de risotto uit en roer de mascarpone erdoor.
  10. Schep de risotto op de borden en verdeel de zalm, bosui en peterselie erover.

Voor de gebakken banaan ga je als volgt te werk:

  1. Pel de bananen en snij doormidden.
  2. Verhit een klein beetje boter in de pan, bak de bananen totaal ongeveer 5 minuten aan alle kanten.
  3. Verwarm ondertussen de bordjes een minuutje in de magnetron, zodat ze niet meer helemaal koud zijn. Leg de bananen op de borden.
  4. Veeg de pan schoon met een keuken papiertje.
  5. Doe de suiker met 150 ml water in de hete pan, laat de suiker smelten tot een goudkleurige karamel. (roer er niet in)
  6. Doe de slagroom in een magnetronbestendig schaaltje en verwarm 30 seconden in de magnetron op 750 wat, roer even door en verwarm nog eens 30 seconden.
  7. Giet dan de slagroom bij de suiker (pas op voor spetters) en roer deze er goed door, zodat je een saus hebt.
  8. Haal de pan van het vuur en roer de pindakaas erdoor.
  9. Giet de saus over de bananen en strooi de pinda's erover. Serveer met slagroom en/of een bolletje ijs. En bestrooi eventueel nog met wat munt.

Eet smakelijk!