Na een vegan en een vega menu is het tijd voor de vleesliefhebbers. In iedere gang van dit meatlovers menu zit vlees, ook in het toetje. En dat is verrassend lekker!

We starten dit menu met kipdijsaté, geserveerd met homemade pindasaus en zure komkommer. Daarna eten we heerlijke boneless spareribs. Persoonlijk heb ik een hekel aan kluiven, maar spareribs smaken altijd zo lekker. De boneless spareribs zijn wat mij betreft dan ook echt perfect; lekker zacht vlees, zonder die lastige botjes en dat gekluif. Daarbij is het ook nog een stuk sneller klaar dan de originele spareribs met bot. We sluiten af met een heerlijke zacht cheesecakeje, omhult met spek. De perfecte combinatie van zoet en zout. Klinkt goed toch?

Ingrediënten voor 6 personen

Kipdijsaté met homemade pindasaus en zure komkommer

750 gr kipdijfilet
6 el ketjap manis
2 tl sambal
Sap van halve citroen
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
1 tl gemberpoeder
1 kleine ui
3 teentjes knoflook
Pindasaus
3 tenen knoflook
1 grote sjalot
2 cm gember
1 rode peper
3 el ketjap
1 tl korianderpoeder
225 gr pindakaas
190 ml kokosmelk
Zure komkommer
600 gr komkommer
100 ml azijn
1 el suiker
Snuf zout
Chilivlokken naar smaak

Boneless spareribs met coleslaw, maiskolf en patat

Ca 1 kilo ribfingers/boneless spareribs
6 el Noskos Pulled Pork rub
125 ml Stockyard Southern Blues bbq saus
3 maiskolven, gehalveerd en voorgegaard
300 gr spitskool
200 gr wortel
5 el mayonaise
5 el karnemelk
10 gr bieslook
1 kilo patat
Ook nodig
Een bbq met deksel
Een thermometer voor de BBQ
Houtsnippers en kolen voor op de bbq

Bacon-cheesecakes

15 plakken ontbijtspek
110 ml maple syrup
1,5 ei
30 gr pecannoten + extra voor serveren
240 gr cream cheese
1 bak vanille ijs
Bakblik met muffinvormpjes

Aan de slag

Voor dit menu starten we met de cheesecakes, we maken 1 persoonscheesecakes in muffinvormpjes, gebakken in spek en gezoet met maplesyrup.

  1. Verhit de oven voor op 200 graden.
  2. Leg de plakjes spek op een bakplaat met bakpapier en smeer in met maple syrup, gebruik ongeveer 2 el van de 110 ml die je in totaal nodig hebt.
  3. Bak de spek 10 minuten in de oven. Haal na 10 minuten 12 plakjes uit de oven en leg op keukenpapier, bak de overige 3 plakjes nog 5 minuten, zodat ze knapperig zijn en laat ook afkoelen op keukenpapier.
  4. Verlaag de temperatuur van de oven naar 175 graden.
  5. Ondertussen klop je de cream cheese los. Klop de maple syrup er geleidelijk doorheen en voeg het ei toe als alle maple syrup is opgenomen.
  6. Snij de 3 knapperige spekplakjes in kleine stukjes en hak de pecannoten fijn. Roer door het kaasmengsel.
  7. Snij 6 van de 12 plakjes spek doormidden en bedek de randen van 6 muffinvormpjes met anderhalf plakje spek en leg een half plakje op de bodem.
  8. Giet het kaasmengsel in de vormpjes. Vul een braadslee waar de muffinvorm in past met een laagje water, zet de muffinvorm erin en bak de cheesecakes 25 minuten in de oven.
  9. Zet de ovendeur op een kiertje en laat de cheesecakes er nog een uur in staan.
  10. Laat ze daarna op kamertemperatuur komen en zet uiteindelijk in de koelkast om nog minimaal 2 uur op te stijven.

Ze zijn het lekkerst op kamertemperatuur, dus haal ze uit de koelkast als jullie starten met het voorgerecht. Dat voorgerecht, de kipdijsaté kun je nu voor gaan bereiden:

  1. Snij de ui en knoflook fijn en doe in een kom, samen met de ketjap, sambal en de kruiden.
  2. Snij de kipdijfilet in blokjes en doe in de kom bij de marinade. Marineer het vlees ten minste een uur. Hoe langer je het laat marineren, hoe beter de smaak.
  3. Snij ondertussen de komkommer in stukjes.
  4. Doe de azijn, suiker, zout en chilivlokken samen in een pan. En verhit tot de suiker is opgenomen.
  5. Roer de komkommer erdoor en laat staan tot gebruik.
  6. Voor de pindasaus doe je de knoflook, ui, geschilde gember, peper, ketjap en koriander in een blender of keukenmachine en maal fijn tot een soort grove boemboe.
  7. Verhit wat olie in een sauspan en fruit de boemboe aan. Voeg de pindakaas toe en roer goed door.
  8. Voeg dan de kokosmelk toe en kook in tot je de gewenste dikte hebt. Als je hem later opwarmt en de saus te dik wordt, kun je er nog wat extra kokosmelk aan toevoegen.
  9. Rijg de kipblokjes aan 12 geweekte satéprikkers.
  10. Als je straks de boneless spareribs bakt op de bbq kan je tegelijkertijd de sateetjes bakken. Of bak ze in een grilpan. Ze zijn in ongeveer 10 minuten gaar, draai halverwege 1 keer om.

Nu is het tijd om het hoofdgerecht voor te bereiden. Dit is eigenlijk heel makkelijk, je moet alleen wel een beetje goed met de bbq om kunnen gaan. Maar we maken eerst de coleslaw klaar:

  1. Ik gebruikte voorgesneden spitskool. Heb je dat niet, snij de spitskool dan in reepjes. Rasp de wortels en snij de bieslook fijn.
  2. Meng in een kom de mayonaise met de karnemelk, bieslook en peper en zout naar smaak.
  3. Schep de spitskool en wortel erdoor en laat staan tot gebruik.
  4. Wrijf de ribfingers in met de rub en giet dan de saus erbij, zorg dat al het vlees goed bedekt is met kruiden en saus.
  5. De ribfingers moeten één tot anderhalf uur bakken op indirecte warmte tussen de 110 en 130 graden. Leg de kolen daarom aan 1 helft van de bbq, steek aan en leg als het vuur uit is de houtsnippers erop, zodat er rook ontstaat in de bbq. Check de temperatuur, is het te heet, sluit dan de zuurstoftoevoer, of open deze juist als het te koud is.
  6. Leg de ribfingers op het rooster aan de kant zonder kolen en laat één tot anderhalf uur garen.
  7. Ondertussen kun je de saté boven de kolen in 10 minuten gaar bakken. Serveer deze met de pindasaus, komkommer en eventueel wat kroepoek en gebakken uitjes.
  8. Na het voorgerecht en 10 minuten voordat je aan de ribfingers wilt beginnen leg je de maiskolven boven de kolen.
  9. Bak ondertussen de patat gaar in een airfryer of frituurpan.
  10. Als laatste serveer je natuurlijk de bacon-cheesecakes. Zet ze op bordjes met daarbij een bolletje ijs, bestrooi met wat fijngehakte pecannoten en drup er nog wat maple syrup overheen.

Eet smakelijk!