Dit is een lekker menu voor de kerst dat er extra kerstig uitziet. Je serveert drie smakelijke gerechten in de vorm van een kerstkrans. Zo maak je er echt een feestelijke avond van!

Het menu start met een krans van gevulde eendenborstfilet met roomkaas, bramen, wortel en rucola. Je maakt het af met verse tijm en balsamico azijn. Een heerlijke combi en het is makkelijk te maken, je hebt er geen pan bij nodig. Als hoofdgerecht maak je zalm en croûte, oftewel zalm in bladerdeeg. Je maakt het lekker smeuïg door er een laag erwtenpuree aan toe te voegen.

Als toetje maak je een Paris brest, een grote soes in de vorm van een cirkel. Hij is gevuld met bosvruchten gelei en een botercrème waar je pistache praliné doorheen mixt. Een flinke klus, maar wel een heerlijke afsluiting van dit kerstkrans menu!

Ingrediënten voor 4 personen

Gerookte eendenborst krans
175 gr gerookte eendenborstfilet (plakjes)
35 gr wortel
100 gr roomkaas
15 gr rucola
ca. 8 bramen
Paar takjes tijm
Versgemalen Peper
Flinke scheut balsamico azijn

Zalm en croûte
450 gr zalmfilet zonder vel
6 plakjes diepvries bladerdeeg
Peper en zout
1 ei
Sesamzaadjes
Paar takjes dille
Erwtenpuree
200 gr erwten
35 gr gekonfijte citroen
5 gr verse munt
25 gr crème fraîche
Halve el citroensap (of meer naar smaak)
Peper naar smaak

Salade of groenten voor erbij

Paris brest met pistache en bosvruchten
60 gr water
60 gr volle melk
5 gr suiker
2 gr zout
50 gr boter in blokjes
75 gr bloem
2 grote eieren + 1 extra voor bestrijken
Bosvruchten gelei
200 gr bosvruchten (diepvries)
2 el water
50 gr suiker
0,5 el citroensap
2 blaadjes gelatine
Botercrème
150 gr volle melk
0,5 vanillestokje
30 gr suiker
1 eidooier
15 gr custardpoeder
85 gr roomboter
Pistache praliné
125 gr gepelde pistachenoten
100 gr suiker
35 gr water

Zo maak je dit kerstkrans menu

Het voor- en hoofdgerecht van dit menu zijn niet heel moeilijk te maken en zijn best snel klaar. Alleen het toetje is een flinke klus doordat het uit 4 verschillende onderdelen bestaat. Het goede nieuws is dat je al die onderdelen van te voren kan maken. Ook het voorgerecht maak je van te voren en bewaar je gewoon in de koelkast. De zalm en croûte is het lekkerst als je deze vers maakt en direct vanuit de oven serveert. Je kan wel vast de erwtenvulling maken en ook gewoon bewaren in de koelkast.  

Paris brest met pistachevulling en bosvruchten gelei

Je kan dus lekker alle onderdelen van de paris brest van te voren maken. Ik zou de vullingen een dag van te voren maken en de soes zelf dan op de dag zelf bakken, zodat hij lekker vers is. Vul hem op het moment dat jullie hem gaan eten, dat is nog geen 10 minuten werk en zorgt ervoor dat de soes niet zacht wordt door de vulling.

Klik hier voor het recept  van paris brest met pistachevulling >>

Gerookte eendenborst krans

Als je klaar bent met het toetje, kun je aan de gang met het voorgerecht. Het is een beetje een gepruts om alle plakjes eendenborstfilet dicht te vouwen om de vulling heen, maar verder is het mega makkelijk om te maken. Je hebt hier geen kookskills voor nodig, dat is ook wel eens fijn 😊

Bekijk hier hoe je deze krans van gerookte eendenborst maakt >>

Zalm en croûte

Als laatste maak je de zalm en croûte klaar. De erwtenpuree kun je van te voren, zelfs een dag eerder vast maken. Zorg dat je het bladerdeeg op tijd uit de vriezer haalt en laat ontdooien onder een vochtige theedoek. Maak de krans vlak voor jullie beginnen aan het voorgerecht. Vervolgens bak je hem gewoon in de oven terwijl jullie het voorgerecht eten. Wel zo makkelijk en gezellig, toch!?

Hier lees je het recept voor de zalm en croûte kerstkrans >>

Eet smakelijk!

Bol AlgemeenBol Algemeen