Hasselbackaardappels ken je vast wel, geroosterde aardappels die tot ongeveer driekwart in dunne plakken zijn gesneden. Ze zijn vernoemd naar het restaurant Hasselbacken in Stockholm, waar ze in 1953 op het menu kwamen. De manier van bereiden zorgt ervoor dat de binnenkant lekker zacht wordt, terwijl de plakjes heerlijk krokant worden. En dat is ook heel lekker met andere ingrediënten, perfect dus voor een menu. Want het ziet er ook nog eens heel bijzonder uit.

Voor dit menu kan je kiezen voor een volledig vegetarische variant of je start met vlees, namelijk een hasselback rookworst. Die breng je heerlijk op smaak met een Indische marinade. Liever vegetarisch? Dan start je met hasselback bietjes, gevuld met appel en geitenkaas, een perfecte combi! Als hoofdgerecht zet je een hasselback pompoen op tafel in Marrokaanse stijl met couscous en ras el hanout. Lekker met gekonfijte citroen, dadels en gedroogde abrikozen erdoor en labneh erbij. Het toetje is een klassieke combi van kaneel en appel, je maakt een hasselback appel met kaneelcake en maple room. Daar sluit je het etentje goed mee af!

Ingrediënten voor4 personen

Hasselback bietjes met geitenkaas en appel
400 gr bieten (liefst 2 grote)
2 el olijfolie
1 tl tijm
1 tl rozemarijn
Halve appel
50 gr zachte geitenkaas (kies zelf je favoriet, ik ging voor een sterke smaak met de chabichou de poitou)

Hasselback rookworst met Indische marinade
1 rookworst
1 kleine ui
1 tl Java spice
2 el ketjap manis
1 el sambal
1 tl gemberpuree
1 tl knoflookpuree
1 tl bruine basterdsuiker
Atjar tjampoer voor erbij

Hasselback pompoen met couscous en labneh
1 flespompoen
1 el ras el hanout
3 el olijfolie
1 el sinaasappelrasp
1 el maple syrup
Couscous
200 gr couscous
75 gr dadels
50 gr gedroogde abrikozen
50 gr gekonfijte citroen
10 gr verse munt (+ extra voor garnering)
1 kleine rode ui
1 teen knoflook
1 puntpaprika
1,5 tl ras el hanout
Feta naar smaak
1 el extra vierge olijfolie
Labneh
300 gr Griekse of Turkse yoghurt
Gekonfijte citroen naar smaak
Extra vierge olijfolie naar smaak

Hasselback appel met kaneelcake en maple room
4 dikke plakken (kaneel)cake
2 appels
1 sinaasappel
40 gr boter
1 el bruine suiker
0,25 tl kaneel
200 gr slagroom
75 gr mascarpone
40 gr maple syrup

Zo maak je dit hasselback menu

Je kan een groot gedeelte van dit menu voorbereiden, maar alle gerechten moeten in de oven. Dus dat moet je wel even goed plannen. De rookworst is het snelste gemaakt, dus die kan je bewaren voor het laatst, de bietjes en pompoen kan je deels tegelijk bakken. De bietjes moeten iets langer, daarna kan je de pompoen terug in de oven leggen op lage temperatuur, om het warm te houden. Alle onderdelen van het toetje kun je vast voorbereiden, dan hoeft de appel alleen nog 40 minuten in de oven. Dat kun je mooi doen terwijl jullie het hoofdgerecht eten.

Voor het insnijden van de pompoen, bietjes en appel is het handig om 2 dikke snijplanken neer te leggen met daar tussen in de groenten of het fruit. Dan kun je niet per ongeluk te ver snijden. Een andere optie is 2 houten pollepels of eetstokjes er naast leggen. Je schijnt ook een satéprikker in je groente of fruit te kunnen steken, zodat je het niet helemaal door kunt snijden. Maar dat heb ik zelf niet geprobeerd.

Hasselback bieten

De bietjes moeten een uur in de oven, eerst 45 minuten los en daarna nog een kwartiertje met de plakjes appel erin. De geitenkaas voeg je pas na het bakken toe, anders smelt het eruit en dat zou zonde zijn. Die eerste 45 minuten kun je de bietjes samen met de pompoen in de oven leggen, die moet in totaal 50 minuten bakken op dezelfde temperatuur.

Klik hier voor het recept  van de hasselback bieten >>

Hasselback pompoen

De pompoen moet dus bijna een uur in de oven, ondertussen heb je mooi de tijd om de rest van het gerecht te bereiden. De couscous is snel klaar, maar je moet wel alle vulling snijden en even bakken. Zorg wel dat je ’s ochtends alvast de yoghurt klaarzet voor de labneh (stap 1 en 2), want die moet 8 uur uitlekken. Wil je er trouwens vlees bij serveren? Dan is het lekker om stukjes kipdijfilet mee te bakken met de groenten.

Bekijk hier hoe je deze hasselback pompoen maakt >>

KokenKoken

Hasselback appel 

De hasselback appel zelf is heel makkelijk te maken, gewoon insnijden, insmeren met gesmolten boter, suiker en kaneel, en daarna bakken in de oven. Je kan ervoor kiezen om de cake zelf te bakken of gewoon te kopen, dus zo kan je het makkelijker maken als je weinig tijd hebt. Maak je de cake zelf? Dan kan dat gewoon een dag van te voren. Het insnijden van de appels en maken van de room kan je ook gewoon voorbereiden, zo hoef je de appels alleen nog in de oven te zetten en daarna te serveren tijdens je etentje.

Bekijk hier het recept voor hasselback appels >>

Hasselback rookworst

Ga je voor de rookworst als voorgerecht, dan kun je deze maken als de pompoen halverwege is. Die smeer je na 20 minuten bakken in met kruidenolie. Verlaag op dat moment de oven naar 175 graden en bak de rookworst 15 minuten. Daarna verhoog je de temperatuur weer naar 195 graden en bak je de pompoen nog 30 minuten.

Hier lees je het recept voor de hasselback rookworst >>

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.