Deze hasselback pompoen is een aanrader, heerlijk op smaak gebracht met kruidige ras el hanout en zoete maple syrup en sinaasappelrasp. Door hem net als een hasselback aardappel te roosteren in de oven worden de plakjes lekker krokant en de binnenkant van de pompoen heerlijk zacht. Je serveert er couscous bij met dadels, paprika, gedroogde abrikozen en gekonfijte citroen. En je maakt er romige labneh bij als saus.
Het is een vegetarisch, maar als je er wel vlees bij wilt eten is het lekker om stukjes kipdijfilet mee te bakken met de groenten. Begin met de kip en ras el hanout (iets meer) en voeg na 5 tot 10 minuten de groenten toe.
Fan van hasselback? Maak deze pompoen dan als onderdeel van het hasselback menu!
Ingrediënten voor 4 personen
1 flespompoen
1 el ras el hanout
3 el olijfolie
1 el sinaasappelrasp
1 el maple syrup
Couscous
200 gr couscous
75 gr dadels
50 gr gedroogde abrikozen
50 gr gekonfijte citroen
10 gr verse munt (+ extra voor garnering)
1 kleine rode ui
1 teen knoflook
1 puntpaprika
1,5 tl ras el hanout
Feta naar smaak
1 el extra vierge olijfolie
Labneh
300 gr Griekse of Turkse yoghurt
Gekonfijte citroen naar smaak
Extra vierge olijfolie naar smaak
Zo maak je hasselback pompoen met couscous en labneh
- Begin met de labneh, want de yoghurt moet 8 uur uitlekken. Leg een zeef in een kom en leg in de zeef een licht vochtige theedoek.
- Meng de yoghurt met een snuf zout en schep in de zeef. Dek af met een stukje huishoudfolie en vouw de punten van de theedoek eroverheen. Zet 8 uur in de koelkast om uit te lekken.
- Verwarm de oven voor op 195 graden (hete lucht)
- Halveer de pompoen over de lengte en verwijder de zaden. Leg dan met de snijkant naar beneden en snij de pompoen iedere ca. halve cm in.
Om de hasselback pompoen in te snijden is het handig om hem tussen iets van ongeveer een halve tot hele cm in te leggen, zo voorkom je dat je te diep snijdt. Ik gebruikte 2 dikke snijplanken (zie foto), maar je kan bv. ook pollepels gebruiken. - Leg beide ingesneden pompoenhelften op een bakplaat met bakpapier. Meng 1 el van de olie met wat peper en zout en smeer de pompoenen daarmee in. Leg ze 20 minuten in de voorverwarmde oven.
- Meng ondertussen de overige 2 el olijfolie met maple syrup, ras el hanout en sinaasappelrasp.
- Smeer de pompoen na 20 minuten in met de kruidenolie en bak nog eens 30 minuten in de oven.
- Snij ondertussen de ui in halve ringen, de paprika in reepjes en de knoflook en munt fijn.
- Snij de dadels, abrikozen en gekonfijte citroen in blokjes.
- Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak de ui, knoflook en paprika met de ras el hanout op middelhoog in 5 tot minuten beetgaar.
- Kook 200 ml water (meer of minder op basis van de uitleg op de verpakking van jouw couscous) en meng de couscous erdoor. Laat 10 minuten wellen (niet op het vuur).
- Roer alle ingrediënten door de couscous, breng op smaak met peper en zout. Schep in een mooie schaal en leg de pompoenen erop. Strooi er naar smaak feta overheen en garneer met wat munt.
- Schep de labneh op een schaaltje en garneer met wat fijngesneden gekonfijte citroen, besprenkel met extra vierge olijfolie.
- Serveer de couscous en pompoen met de labneh er los bij.
Eet smakelijk!
Serveer een van deze toetjes na de hasselback pompoen met couscous:
Reactie plaatsen
Reacties