Boerenkoolpasta met kaassaus

Gepubliceerd op 21 februari 2023 om 06:45

Hou je van boerenkool, maar ben je de stamppot wel eens zat? Combineer het dan eens met pasta in plaats van met aardappels! Heerlijk met een zelfgemaakte kaassaus waar je flink wat peper aan toevoegt. Deze pasta is vegetarisch, maar je kan er stukjes kip of spekreepjes bij bakken als je graag vlees erbij eet. 

Deze pasta is zowel lekker voor doordeweeks, want hij is snel gemaakt. Maar het misstaat ook zeker niet bij een uitgebreid etentje met gasten. Combineer het dan bijvoorbeeld met een caprese cake als voorgerecht en stracciatella panna cotta als toetje, voor een menu met een Italiaans tintje.

Ingrediënten voor 2 à 3 personen

150 gr spaghetti
1 (rode) ui (bij boerenkool bakken)
2 knoflooktenen (1 bij boerenkool, 1 bij saus)
0,5 tl salie
0,5 tl oregano
0,5 tl tijm
75 gr parmezaan
300 ml melk
25 gr boter
25 gr bloem
225 gr boerenkool
1,5 tot 2 tl grof gemalen zwarte peper
Handje pijnboompitten

KokenKoken

Het recept voor boerenkoolpasta met kaassaus

  1. Snipper de ui en snij de knoflook fijn. Rasp de parmezaan met een fijne rasp.
  2. Zet een ruime pan water op het vuur en breng aan de kook. Voeg een snuf zout toe en kook de pasta al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet daarna af in een vergiet, maar bewaar wat kookvocht.
  3. Maak ondertussen de saus: smelt de boter in een steelpannetje en voeg de helft van de knoflook en de salie, tijm en oregano toe. Bak een minuutje en voeg dan de bloem toe. Bak 2 à 3 minuten.
  4. Giet dan beetje bij beetje de melk erbij en roer steeds goed door, zodat de melk is opgenomen voordat je de volgende scheut toevoegt.
  5. Als alle melk erin zit roer je de kaas en peper erdoor. Blijf roeren tot de parmezaan gesmolten is. Hou de saus op laag vuur warm.
  6. Verhit wat olijfolie in een ruime koekenpan of wok. Fruit de ui en de rest van de knoflook aan en voeg na ca. 2 minuten de boerenkool toe en roerbak 5 tot 10 minuten tot je het zacht en gaar genoeg vindt.
  7. Roer dan de kaassaus door de boerenkool en voeg eventueel wat kookvocht toe als het te dik is. Roer als laatste de spaghetti erdoor, zorg dat alles goed bedenkt is met de saus.
  8. Verdeel over 2 of 3 borden en garneer met wat pijnboompitjes en nog wat versgemalen zwarte peper.

Eet smakelijk!


Genoten van de boerenkoolpasta? Dan zijn deze recepten ook een aanrader voor je: