Hmmm, heerlijk ouderwets draadjesvlees. Lekker lang gesudderd, zodat het 'smelt' op je tong. Serveer het lekker met boerenkool en wat ingemaakte groenten en je hebt een heerlijk gerecht dat je ook prima tijdens een etentje kan serveren!
Ik maakte het voor dit Back to basics menu en het handige eraan is dat je alles een dag van te voren al kunt klaar maken. Sterker nog, alle smaken trekken er dan goed in, waardoor het alleen maar lekkerder wordt. Mocht je het nou erg veel werk vinden en de lijst van ingrediënten wat in willen korten. Koop dan gewoon kant en klare ingemaakte groenten, zoals zilveruitjes, die zijn er ook lekker bij.
Nog een tip: vervang een derde van de aardappels voor pastinaak of knolselderij. Dat geeft meer smaak aan de puree en je eet ook meteen wat extra groente.
Ingrediënten voor 4 personen
Pickle
125 gr champignons
1 grote rode ui
150 ml azijn
115 ml water
Handje peperkorrels
30 gr suiker
1 el zout
1laurierblaadje
1 takje rozemarijn
Draadjesvlees
800 gr riblappen of sukadelappen
Ca. 150 gr wortel
1 grote ui
2 el tomatenpuree
2 blaadjes laurier
4 kruidnagels
2 takjes rozemarijn
0,5 el azijn
1 runderbouillonblokje
Boerenkoolstamppot
600 gr boerenkool
Ca 1,2 kilo aardappels
1 bouillonblokje
25 gr boter
Scheutje melk
Peper, zout en worcestersauce naar smaak
Zo maak je draadjesvlees met boerenkoolstamppot en ingemaakte groenten
- Snij voor de ingemaakte groenten de champignons in partjes en de rode ui in halve ringen. Doe in een bakje samen met de laurier en rozemarijn.
- Doe de azijn, het water, de peperkorrels, suiker en zout in een pannetje en breng rustig aan de kook, zodat de suiker helemaal oplost. Laat een minuutje koken en giet dan in het bakje bij de groenten. Laat afkoelen op kamertemperatuur en bewaar daarna in de koelkast.
- Dan kan je aan de slag met het vlees, verwarm daarvoor de oven voor op 150 graden (hetelucht oven wat kouder). Snij de wortels in plakjes en de ui in grove stukken. Prik de kruidnagels in de laurierblaadjes, zodat je ze straks makkelijk terug kunt vinden en eruit kunt halen.
- Smelt een flinke klont boter in een ovenbestendige braadpan met deksel en bestrooi het vlees ondertussen met peper en zout. Bak het vlees bruin in ongeveer 2 minuten per kant leg even op een bord. Schep de uien en wortel in de pan en bak een paar minuten. Bak dan de tomatenpuree een paar minuten mee en roer goed door.
- Zet het vuur uit en leg het vlees terug in de pan. Giet er voldoende water bij, zodat al het vlees net onder water staat.
- Verkruimel dan het bouillon blokje erbij en voeg de laurier, azijn en rozemarijn toe. Doe de deksel op de pan en laat 3 tot 4 uur stoven in de oven. Check tussendoor af en toe of alles goed gaat en het bijvoorbeeld niet aanbakt.
- Was voor de stamppot de aardappels goed (of schil ze) en snij in stukken. Doe in een pan met water en het bouillonblokje en kook in 20 minuten gaar.
- Verhit wat olie in een wokpan en roerbak daarin de boerenkool gaar. Ik vond 10 minuten bakken genoeg, maar het kan ook wat langer als je zachtere boerenkool wil.
- Giet de aardappels af en stamp fijn met de boter. Voeg een scheutje melk toe om het smeuïg te maken en breng op smaak met peper, zout en worcestersauce. Roer dan de boerenkool erdoor en hou warm op laag vuur.
- Als het vlees gaar is, schep je dat even voorzichtig uit de pan op een bord. Zet de pan op het vuur en kook de saus in ongeveer een kwartier in tot een mooie dikke jus (als het uitkomt qua timing kan je dit gewoon doen terwijl de aardappels koken, zodat het allemaal tegelijk klaar is).
- Zet daarna het vuur laag en leg het vlees in de jus, laat er nog 5 tot 10 minuten in liggen zodat het weer wat opwarmt.
- Verdeel dan de stamppot over 4 borden. Schep er royaal jus op en leg daarbovenop een riblap. Schep daar nog wat ingemaakte groenten op en je gerecht is klaar.
Eet smakelijk!
Serveer een lekker toetje na de boerenkool en het draadjesvlees:
Reactie plaatsen
Reacties