Weet jij wat frikadel pan is? Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, maar kwam het tegen toen ik gehaktbrood recepten aan het bekijken was. Het is namelijk een Indische variant op gehaktbrood. Op smaak gebracht met lekkere specerijen en onder andere sambal en ketjap. Erg lekker en heel makkelijk om te maken!
Aangezien ik het nog nooit gemaakt had, heb ik veel verschillende recepten bekeken om er achter te komen wat er allemaal in moet. Iedereen heeft natuurlijk een beetje zijn eigen recept, maar eigenlijk zit er altijd wel selderij, nootmuskaat, sambal, ketjap, knoflook en ui in. Een opvallend ingrediënt dat er ook in hoort is aardappel, daarmee verschilt het dan ook van andere soorten gehaktbrood. Er wordt vaak paneermeel overheen gestrooid. Ik besloot om ook wat paneermeel in het vlees te doen, dan wordt het wat luchtiger.
Ik maakte een kleine frikadel pan voor 2 à 3 personen, maar je kan de ingrediënten gewoon verdubbelen als je voor personen kookt. Hou er wel rekening mee dat de frikadel pan dan wat langer in de oven moet. Ik serveerde er kool in kokossaus en nasi kuming bij, de recepten daarvoor vind je hier >>
Ingrediënten voor 2 à 3 personen
300 gr half om half gehakt
200 gr aardappels
1 uitje
2 tenen knoflook
1 el sambal
0,5 el ketjap manis
1 tl korianderpoeder
1 tl nootmuskaat
0,5 tl witte peper
0,5 tl zout
1 ei
Paar takjes verse selderij
25 gr paneermeel + extra om te bestrooien
20 gr boter
Zo maak je deze frikadel pan
- Verwarm de oven voor op 175 à 180 graden.
- Schil de aardappels en snij in stukken. Kook in licht gezouten water in ongeveer 20 minuten gaar. Giet af en laat even staan.
- Snipper de ui en snij de knoflook fijn. Verhit een beetje olie in een koekenpan. Voeg de ui, knoflook en sambal toe en bak een paar minuten tot de ui zacht is. Giet de ketjap erbij, roer goed door en haal dan van het vuur.
- Snij de blaadjes van de selderij fijn.
- Stamp de aardappels fijn tot een gladde puree en doe in een kom.
- Voeg daar ook het gehakt, het uimengsel, de koriander, nootmuskaat, witte peper, zout, selderij, het ei en paneermeel aan toe. Kneed alles goed door elkaar.
- Vet een ovenschaaltje in met boter of olie en strooi er wat paneermeel in, zorg dat het ook langs de randen zit zodat je het brood makkelijk uit de vorm kan halen. Leg het gehakt erin en strijk glad. Bestrooi met nog wat paneermeel.
- Snij de boter in de kleine blokjes en strooi over de frikadel pan. Bak het in 35 tot 40 minuten gaar. Ondertussen heb je mooi de tijd om de bijgerechten te maken.
- Laat de frikadel pan iets afkoelen, haal uit de ovenschaal en serveer warm.
Eet smakelijk!
Serveer een lekker toetje na de frikadel pan:
Reactie plaatsen
Reacties