Ik hou van Indische rijsttafels. Lekker veel verschillende gerechtjes, met zoveel verschillende heerlijke smaken! Laatst maakte ik een rijsttafel voor mijn vriend, broer, schoonzus en mezelf natuurlijk. Ik ging voor een mengeling van vlees, vega en vegan.
Met name de vegan rendang kroketten waren een succes, zelfs mijn vriend (grootste meatlover die ik ken) vond ze heel lekker. Maar eigenlijk was alles lekker, alleen de zure komkommers waren iets te pittig geworden, dus ik raad een kwart pepertje aan in plaats van een halve zoals ik gebruikte.
Hopelijk kunnen deze receptjes je inspireren voor jouw eigen Indische rijsttafel. Je kan natuurlijk ook alles maken, de hoeveelheid kwam perfect uit voor 4 personen.
Note: dit zijn geen klassieke Indische recepten, maar mijn interpretatie ervan. Ik gebruikte vooral ingrediënten die je gewoon bij de supermarkt kan kopen, wel zo makkelijk...
Ingrediënten voor 4 personen
Vegan rendang kroketten
60 gr rendang boemboe (die van Samasaya is vegan)
150 ml kokosmelk
1 blik jackfruit (235 gr uitlekgewicht)
1 el ketjap manis
30 gr plantaardige boter
75 gr bloem
2 gr agar agar
200 ml groentebouillon
85 ml aquafaba
60 gr paneermeel
30 gr panko
Bami
150 gr mienestjes (ik maakte 200 gr, maar dat was teveel)
3 bosuien
3 wortels
1 teen knoflook
1 el sojasaus
1 el chilisaus
Pittige tempeh
250 gr tempeh
1 pepertje
1/2 ui
2 teentjes knoflook
1 ruime el tomatenpuree
1/2 tl trassi
1/2 el citroensap
2 el ketjap manis
Atjar ketimoen
1 komkommer
1/4 rood pepertje
1 teen knoflook
1/4 ui
1 cm gember
Snuf kurkuma
150 ml azijn
1/2 el bruine basterdsuiker
Snuf zout
Kip in zwartzuur
700 gr kipdijfilet
4 rode uien
Snuf kaneel
1 tl kruidnagelpoeder
400 ml rode wijn
3 el donkerbruine basterdsuiker
2,5 el ketjap manis
1/2 el azijn
Snuf zout
Nasi kuning
200 gr pandanrijst
150 ml kokosmelk
250 ml water
1 tl kurkuma
1 stengel sereh (citroengras)
2 plakjes gember
1 teen knoflook
1 laurierblaadje
Roedjak manis
1/2 komkommer
1 granny smith appel
1 banaan
1 pepertje
2 el citroensap
2 el bruine basterdsuiker
5 el ketjap manis
1/4 tl trassi
Sambal naar smaak
Kool in kokossaus
1 chinese kool
125 gr tauge
2 tenen knoflook
1 el sambal
1 cm gember
75 ml kokosmelk
1 el ketjap
2 el kokosrasp
Aan de slag met jouw Indische rijsttafel
Vegan rendang kroketten
We beginnen met de vegan rendang kroketten, de vulling moet eerst een uurtje pruttelen en dan nog een paar uur opstijven. Dus dat staat niet een-twee-drie op tafel. Ik gebruikte kant-en-klare boemboe, je kan de boemboe natuurlijk ook zelf maken. Maar ik vond de hele rijsttafel al genoeg werk, dus ging in dit geval even voor makkelijk. Zorg wel dat je een vegan boemboe koopt, die van Samasaya is vegan en te koop bij de AH.
Nog even over de vulling: gemaakt van jackfruit, een veelzijdige vleesvervanger. Nooit eerder mee gekookt en ik ben dik tevreden met dit eerste resultaat. Moet wel heel eerlijk zeggen dat ik rendang met rundvlees lekkerder vind. Maar het is een heel goed alternatief!
Bekijk hier het recept voor de vegan rendang kroketten >>
Pittige tempeh
Een tijdje geleden maakte ik al sambal goreng tempeh. Deze versie van de tempeh is eigenlijk op dezelfde manier gemaakt, maar iets pittiger. Dus hou je niet zo van pittig, gebruik dan dit recept voor tempeh.
- Snij de tempeh in dunnen plakken en vervolgens de plakken in de lengte in breedte in drieën, zodat je hele kleine reepjes krijgt.
- Verhit een flinke laag zonnebloem- of pindaolie en frituur de tempeh-reepjes in ongeveer 4 minuutjes bruin en knapperig. Doe het in delen en zorg tussendoor dat de olie weer 180 graden is (het koelt af wanneer je de tempeh erin doet).
- Maal met een blender of keukenmachine de uit, het pepertje, de knoflook, trassi en tomatenpuree fijn tot een grove boemboe.
- Giet de meeste olie uit de pan en fruit de boemboe 2 à 3 minuten aan. Voeg dan de ketjap en het citroensap toe. Meng goed door elkaar en roer dan de tempeh erdoor.
- Bak nog een minuutje mee, dan is de tempeh klaar. Je kan deze gewoon in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje. Warm het, als je gaat eten 10 minuten op een voorverwarmde oven op 200 graden.
Atjar ketimoen
Deze zure komkommers zijn een lekker bijgerechtje. Meestal gebruik ik ze als een soort blusmiddel, voor bij de pittige gerechtjes, maar deze keer vielen ze iets te pittig uit. Pas dus op met de peper... Je kan de komkommer makkelijk een dagje van te voren maken. Ze moeten namelijk toch goed koud vanuit de koelkast gegeten worden en dan trekken de smaken er goed in.
- Snij de komkommer over de lengte doormidden, verwijder de zaden en snij in plakjes van een halve centimeter.
- Maal de peper, knoflook, ui, gember en kurkuma fijn tot een boemboe.
- Verhit wat olie in een pannetje en fruit even aan. Voeg dan de suiker en het azijn toe.
- Breng aan de kook, roer de komkommer erdoor zodra de suiker is opgelost en kook een minuutje mee.
- Haal van het vuur en laat afkoelen. Zet dan in een afgesloten bakje in de koelkast tot je gaat eten.
Kip in zwartzuur
Oké, eerlijk is eerlijk, kip in zwartzuur klinkt niet heel lekker en op de foto's ziet het er ook niet echt appetijtelijk uit. Maar ik beloof je dat het echt heerlijk smaakt! Waarom het zwartzuur heet weet ik niet, want het is absoluut niet zuur. Er zit een heel klein beetje azijn in, maar verder wordt de kip op smaak gebracht met uien, wijn, kaneel, kruidnagel, ketjap manis en suiker. Niks zuurs aan dus, wel heel lekker!
Hier vind je het (heel simpele) recept voor de kip in zwartzuur >>
Roedjak manis
Roedjak manis is een salade met fruit in een zoete, lichtpittige saus. Je kan er allerlei fruit in doen, ik ging voor een (niet al te rijpe) banaan en een zure granny smith appel. Daarnaast voeg ik altijd komkommer toe. Maar er zijn zat andere mogelijkheden, vooral ananas lijkt me lekker om ook eens te proberen.
Nasi kuning
Bij een rijsttafel hoort natuurlijk ook rijst. Ik ging deze keer voor nasi kuning. Ziet er prachtig, ruikt heerlijk en smaakt goed! Het is ook nog eens easy-peasy te maken.
- Doe de rijst in een vergiet en spoel goed af. Kneus de citroengras en het knoflookteentje
- Doe de rijst dan in een pannetje, samen met alle andere ingrediënten. Roer alles door elkaar.
- Zet de pan op het vuur en laat de rijst droog koken met de deksel op de pan. Dat duurt ongeveer 10 minuten.
- Haal van het uur en laat met de deksel op de pan staan tot je gaat eten. Warm het dan, indien nodig nog even op laag vuur op.
Bami
Naast nasi kuning maakte ik ook bami als bijgerechtje:
- Kook de mie gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Rasp de wortel en snij de knoflook en bosui fijn.
- Fruit de knoflook aan in een wok met wat olie. Voeg de bami, wortel, sojasaus en chilisaus toe en wok een paar minuten.
- Roer als laatste de bosui erdoor, serveer meteen.
Kool in kokossaus
Als laatste een lekker groentegerechtje. In tegenstelling tot de roedjak manis zit hier geen trassi is en is dus volledig vegan. Als je van kokos houdt is dit een lekker gerechtje. Niet alleen voor bij de rijsttafel, maar ook als groente op een doordeweekse avond met wat rijst en een stukje vlees (of vleesvervanger)
- Snij de Chinese kool doormidden. Verwijder de harde kern en snij in reepjes. Snij de knoflook en gember fijn.
- Verhit wat olie in een wokpan en voeg de gember, knoflook en sambal toe. Fruit een minuut aan.
- Voeg dan de kool toe en wok 5 minuten, voeg dan de kokosmelk en ketjap toe en roer goed door. Bak de taugé nog twee minuten mee en haal dan van het vuur.
- Doe in een mooie schaal en strooi de kokosrasp eroverheen.
Reactie plaatsen
Reacties