Oké, eerlijk is eerlijk, kip in zwartzuur klinkt niet heel lekker en op de foto's ziet het er ook niet echt appetijtelijk uit. Maar ik beloof je dat het echt heerlijk smaakt! Waarom het zwartzuur heet weet ik niet, want het is absoluut niet zuur. Er zit een heel klein beetje azijn in, maar verder wordt de kip op smaak gebracht met uien, wijn, kaneel, kruidnagel, ketjap manis en suiker. Niks zuurs aan dus, wel heel lekker!
Het schijnt dat dit gerecht in het voormalig Nederlands-Indië vooral rond de kerst gegeten werd. Oorspronkelijk werd het met eend gemaakt. Maar ik gebruik altijd kipdijfilet, volgens het recept van Michiel Postma uit zijn boek 'Koken met drank'. Gebruik wel echt kipdijfilet en geen borstfilet, anders wordt het te droog.
Ingrediënten voor 4 personen
700 gr kipdijfilet
4 rode uien
Snuf kaneel
1 tl kruidnagelpoeder
400 ml rode wijn
3 el donkerbruine basterdsuiker
2,5 el ketjap manis
1/2 el azijn
Snuf zout
Het recept voor kip in zwartzuur
- Snij de kipdijfilet in blokjes. Verhit wat olie in een braadpan en bak de kipstukjes aan, bestrooi met wat zout.
- Bak de kip in 2 of 3 porties aan, zodat alle stukjes kip steeds op de bodem van de pan passen. Schep met een schuimspaan in een bord en laat even staan.
- Snipper de uien en fruit aan in de olie waarin ook de kip is gebakken. Breng op smaak met de kaneel en kruidnagel.
- Voeg dan de wijn, basterdsuiker, ketjap manis, het azijn en een snuf zout toe. Breng aan de kook.
- Voeg als het kookt de kip toe en laat 30 minuten stoven, totdat de kip gaar is en de wijn is ingekookt. Proef even en voeg eventueel naar smaak nog zout, peper, kaneel en/of kruidnagel toe.
- Je kan de kip in zwartzuur, na afkoelen, gewoon in de koelkast bewaren en later in de pan weer opwarmen.
Serveer de kip in zwartzuur als onderdeel van een rijsttafel of met rijst en bijvoorbeeld sajoer boontjes.
Reactie plaatsen
Reacties