Sambal goreng tempeh

Gepubliceerd op 22 mei 2021 om 08:05

Tempeh is een heerlijke vleesvervanger en ook meteen de enige die mijn vriend wil eten. Ik maak hem altijd blij met deze sambal goreng tempeh. Je frituurt kleine reepjes tempeh zodat ze een beetje knapperig worden. Daarna roer je ze door een lekker sticky ketjap sausje. Dat sausje kan je zo pittig of zoet maken als je zelf wil.

Ik serveerde de sambal goreng tempeh met kokosboontjes, zilvervliesrijst en een gebakken eitje. Als je het eitje en de trassi weglaat is deze maaltijd niet alleen vegetarisch, maar helemaal vegan. Met of zonder ei, het is vooral erg lekker!

Ingrediënten voor 2 personen

200 gr tempeh
1 kleine ui
2 teentjes knoflook
2 el sambal (meer of minder naar smaak)
3 cm gember
1 tl trassi (laat dit weg als je vegan eet)
1 citroen (rasp en 1 el sap)
1 el bruine basterdsuiker (meer of minder naar smaak)
3 el ketjap manis
400 gr (gedopte) sperziebonen
150 ml kokosmelk
130 gr zilvervliesrijst (of een andere soort die je lekkerder vindt)
0,5 groentebouillon
2 eieren

Zo maak je de sambal goreng tempeh

  1. Snij eerst de tempeh in heel dunne reepjes. Hoe kleiner je ze maakt, hoe knapperiger het wordt.
  2. Verhit een flinke laag zonnebloemolie in een wok of hapjespan en frituur de tempeh erin tot ze goudbruin en lichtknapperig zijn. Doe het eventueel in delen, zodat alles goed bakt.
  3. Schep de tempeh met een schuimspaan in een schaal met een stuk keukenpapier en laat uitlekken. Bestrooi met wat zout.
  4. Breng 2 pannen met water aan de kook. Eén met 300 ml water, 1 cm in stukken gesneden gember en het bouillonblokje. Kook daarin de rijst droog en laat daarna met de deksel op de pan staan tot je gaat eten. In de ander kook je de sperziebonen in 5 minuten net beetgaar.
  5. Maak nu een soort boemboe door de ui (in grove stukken), knoflookteentjes, 1 el sambal, 2 cm gember en de rasp van de citroen fijn te malen in een blender of keukenmachine.
  6. Verhit in de wok van de tempeh wat nieuwe olie en fruit daarin de boemboe aan. Verkruimel de trassi erbij en laat deze goed oplossen. Voeg dan de suiker, een eetlepel citroensap en de ketjap toe. Laat zachtjes inkoken tot een stroperige saus, roer dan de tempeh erdoor.
  7. Verhit ondertussen in een andere pan ook wat olie en fruit daarin de 2e el sambal aan. Voeg de kokosmelk toe en breng aan de kook. Roer de sperziebonen erdoor en laat inkoken tot een romige saus.
  8. Bak ondertussen ook de eieren gaar in een koekenpan met wat boter.
  9. Serveer de tempeh met de rijst, bonen en het eitje.

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.