Arancini met salami

Arancini ken je vast wel, heerlijke gefrituurde balletjes gevuld met risotto. Een soort Italiaanse bitterbal, heerlijk bij een borrel of als voorgerecht. Dit recept is voor een 12 aranchini, lekker gevuld met salami en stukjes parmezaan. Ze zitten bomvol smaak!

Arancini zijn niet heel moeilijk om te maken, maar het kost wel flink wat tijd. Je moet eerst de risotto zelf bereiden, die laten afkoelen en dan kan je er balletjes van maken en dan pas kun je ze frituren. Maar dan heb je wel een hele lekkere snack.

Ingrediënten voor 12 aranchini

165 gr risottorijst
1 kleine rode ui
1 teentje knoflook
1 el tomatenpuree
575 ml groente bouillon
30 gr parmezaan
Peper en zout naar smaak
Scheutje olijfolie
Krokant korstje
2 eieren
50 gr bloem
60 gr panko
2 eieren
Vulling
50 gr parmezaan
75 gr salami

Olie om in te frituren

Recept voor arancini met salami

  1. Snipper de ui en snij de knoflook fijn of pers uit. Rasp de parmezaan. Maak de bouillon en hou warm.
  2. Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de ui aan. Voeg na 2 minuten de knoflook toe en een minuut later de tomatenpuree en rijst.
  3. Roer goed door elkaar blus dan af met een scheut bouillon. Voeg nu steeds een scheut bouillon toe als de eerdere bouillon is opgenomen. Kook op deze manier de risotto in ongeveer 18 minuten beetgaar.
  4. Roer de parrmezaan erdoor en voeg naar smaak peper en eventueel zout toe.
  5. Schep de risotto in een ruime schaal en spreid goed uit, dek af met bakpapier of huishoudfolie met wat gaatjes erin om de stoom te laten ontsnappen. Zet in de koelkast en laat 30 tot 60 minuten staan om goed af te koelen.
  6. Snij ondertussen de salami en parmezaan voor de vulling in kleine blokjes.
  7. Als de risotto op kamertemperatuur is kun je de vulling erdoor roeren.
  8. Doe de olie in een diepe pan of zet de frituurpan aan en verhit tot 170 à 175 graden.
  9. Terwijl de olie opwarmt kun je, met natte handen 12 balletjes rollen van de risotto. Ze moeten ongeveer 60 gram per stuk wegen.
  10. Zet 3 borden klaar met als eerste bloem, dan de eieren (losgeklopt) en als laatste de panko.
  11. Rol de balletjes eerst door het bloem, dan de ei en als laatste de panko.
  12. Als de olie goed heet is bak je ca. 4 balletjes tegelijk in 4 tot 5 minuten goudbruin en schep daarna op een bord met keukenpapier om uit te lekken. Bak er niet teveel tegelijk, anders koelt de olie teveel af. Check voordat je een volgende lading arancini in de olie schept of de temperatuur nog hoog genoeg is.
  13. Laat de arancini even uitlekken en serveer ze warm.

Eet smakelijk!

KokenKoken

Maak er een Italiaans menu van met deze recepten: