Mokkapudding met stoofpeertjes en kletskoppen

Gepubliceerd op 8 december 2022 om 06:45

Voor de derde kerst op rij heb ik een lekker toetje met stoofpeertjes gemaakt. Op een of andere manier denk ik bij kersttoetjes altijd aan stoofperen. Je serveert ze in dit geval met een heerlijke mokkapudding en lekker krokante kletskoppen. Het lichte bittere van de koffie in de pudding past heel goed bij de zoete stoofpeertjes en kletskoppen.

De inspiratie én een deel van de recepten komen deze keer uit de Toetjesbijbel. Je kan alle onderdelen van dit toetje voorbereiden en bijvoorbeeld een dag van te voren vast maken. Maar als je het nog makkelijker wil kan je er ook voor kiezen om een deel kant en klaar te kopen. Zo liggen stoofperen en kletskoppen natuurlijk gewoon in de supermarkt. Maak je alles liever zelf, volg dan gewoon het recept hieronder. Dat is natuurlijk veel leuker en lekkerder ;)

DrankDrank

Wil je meer inspiratie voor jouw kerstdiner? Bekijk hier mijn 45 favoriete kerstrecepten >>

Ingrediënten voor 6 personen

3 stoofpeertjes (ca 400 gr)
1 kaneelstokje
75 ml rum
60 gr roze stoofpeertjes suiker
Eventueel en drupje roze kleurstof
Mokkapudding
Half vanillestokje
575 ml melk
45 gr suiker
35 gr maizena
3 eidooiers
30 ml warme espresso
2 tl oploskoffie
1 el donkerbruine basterdsuiker
Kletskoppen
30 gr zachte boter
100 gr witte basterdsuiker
Halve tl vanille extract
Halve tl kaneelpoeder
Snuf zout
20 ml melk
35 gr amandelen of pecannoten
50 gr bloem
Ook nodig: 6 glaasjes van 150 tot 200 ml

Zo maak je deze mokkapudding met stoofpeertjes en kletskoppen

  1. Haal om te beginnen de boter en melk voor de kletskoppen uit de koelkast, zodat deze goed op kamertemperatuur kunnen komen.
  2. Schil de peertjes, snij in kwarten, verwijder het klokhuis en snij ieder partje nog eens in vieren.
  3. Doe in een pan met de rum, suiker en het kaneelstokje. Vul aan met water, zodat de peertjes net onder water staan.
  4. Beng aan de kook en stoof de peertjes op laag vuur heel zachtjes in 2 à 3 uur gaar. Heb je weinig tijd, dan kan je het vuur hoger zetten zodat ze sneller gaar zijn, maar ze krijgen dan wel minder smaak.
    Ik voegde aan het eind nog een drupje roze kleurstof toe voor een extra mooi kleurtje.
  5. Laat de peertjes helemaal afkoelen voor je ze gaat gebruiken.
  6. Terwijl de peertjes stoven maak je de pudding. Meng daarvoor de warme espresso met de oploskoffie en basterdsuiker. Roer goed door, zodat alles oplost.
  7. Doe 475 ml van de melk in een pannetje. Snij het vanillestokje over de lengte door, schraap het merg eruit en doe samen met het stokje in de melk. Breng rustig aan de kook.
  8. Meng ondertussen de suiker met de maizena, voeg de rest van de melk toe en roer tot een glad papje.
  9. Voeg dan de eieren toe en klop goed door.
  10. Als de melk kookt giet je al roerend de helft bij het eimengsel. Blijf roeren tot het een egaal mengsel is en giet dan alles weer in de pan.
  11. Breng al roerend aan de kook en laat, nog steeds roerend, 1 tot 2 minuten koken. Haal van het vuur en roer 2 of 3 el van de gezoete espresso door de pudding.
  12. Verdeel de pudding nu over de glaasjes. Zet ze eventueel schuin voor een leuk effect. Dek af met huishoudfolie, zorg dat de folie direct op de pudding ligt anders ontstaat er een vel. Laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
  13. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  14. Roer voor de kletskoppen de boter, suiker, het kaneelpoeder, zout en vanille extract door elkaar. Gewoon met een lepel, het moet namelijk niet luchtig worden. Voeg als alles gemengd is ook de melk toe en roer goed door.
  15. Hak de amandelen of pecannoten in kleine stukjes en roer ook door het deeg. Als laatste roer je de bloem erdoor.
  16. Doe het deeg in een spuitzak met glad mondje van ongeveer 15 mm. Spuit op een bakplaat met bakpapier 12 dotten van het deeg, op ruime afstand van elkaar. Druk ietsjes in, maar niet teveel want het loopt nog uit tijdens het bakken.
  17. Bak de kletskoppen in 8 tot 12 minuten goudbruin. Hou ze goed in de gaten, het bakken van kletskoppen luistert heel nauw. Net te lang en ze worden te hard en bitter, net te kort en het midden is taai in plaats van knapperig. Test eventueel eerst even met één of twee koekjes wat de baktijd in jouw oven is.
  18. Laat ze na het bakken afkoelen op de bakplaat, als ze net uit de oven komen zijn ze nog heel zacht.
  19. Als de stoofpeertjes, pudding en kletskoppen allemaal klaar zijn kan je de toetjes afmaken. Schep de peertjes op de pudding. Breek de kletskoppen in stukken en steek, vlak voor het serveren, in de peertjes.

Eet smakelijk!


Serveer dit toetje na een van deze hoofdgerechten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.